4 тис хворих на тиждень. В Україні фіксують масові випадки COVID-19
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

4 тис хворих на тиждень. В Україні фіксують масові випадки COVID-19

Коронавірус

Лікарі в Україні вже зафіксували 17 підтипів штаму Омікрон – до лікарень щотижня потрапляє 4000 хворих, переважно у важкому стані.

Україною котиться хвиля коронавірусу

В Україні знову почали фіксувати масові випадки захворюваності на COVID-19. Наразі країною розгулює майже два десятки підтипів штаму Омікрон.

Деталі нової хвилі захворюваності в ефірі телемарафону розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Наразі про впровадження маскового режиму мова не йде.

Лікарі в Україні вже зафіксували 17 підтипів штаму Омікрон – до лікарень щотижня потрапляє 4000 хворих, переважно у важкому стані. За данними МОЗ, пік захворюваності перевищено у Чернівецькій області.

Це більше, ніж минулого року, щонайменше на 40 відсотків. Разом з тим, якщо подивитися по інтенсивності епідемічного процесу, то він трошки більший, ніж минулого року, – лише на 8 відсотків, – зазначив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Нині в Україні одночасно курсують як коронавірус, так і вірус грипу та інші респіраторні віруси. Масковий режим чи інші карантинні обмеження впроваджувати не планують, однак медики закликають вакцинуватися. Найближчим часом вакцина надійде у всі регіони України.

Чи небезпечний Омікрон

Вірусологиня Алла Мироненко зазначає, що з моменту появи Омікрону наприкінці 2021 та на початку 2022 року, цей штам зумів витіснити своїх попередників. Штами Дельта та Альфа наразі не є активними.

Зараз є лише Омікрон, при чому циркулює одночасно багато його субваріантів. Але, на щастя, Омікрон змінився настільки, що в нього накопичилося дуже багато мутацій у спайковому білку і він не викликає тяжкої кисневої залежності, як це було при попередніх варіантах, – повідомила вона.

Наразі захворювання на цей тип COVID-19 протікає значно легше – нагадує звичайне респіраторне захворювання. Попри це, Омікрон залишається небезпечним для груп ризику, таких як люди з патологіями та старші за 60 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?