"Афганська дівчинка" з обкладинки National Geographic 1985 року втекла від талібів
Категорія
Культура
Дата публікації

"Афганська дівчинка" з обкладинки National Geographic 1985 року втекла від талібів

"Афганська дівчинка" з обкладинки National Geographic 1985 року втекла від талібів
Джерело:  online.ua

Шарбат Гула, чий пам’ятний портрет з табору біженців з’явився на обкладинці журналу National Geographic 1985 року, евакуйована до Риму після захоплення Афганістану талібами. Жінка ще будучи дівчинкою стала міжнародним символом спустошеної країни.

Джерело: The New York Times

У Міністерстві закордонних справ Італії заявили, що поки не знають, чи залишиться вона в цій країні, чи поїде до якоїсь іншої. З моменту виходу США з Афганістану в серпні, некомерційні організації неодноразово зверталися за допомогою в евакуації пані Гули, йдеться у заяві італійського уряду.

Жінці, якій зараз за 40 і яка є матір'ю кількох дітей, було 12 років, коли Стів МакКаррі сфотографував її 1984 року в таборі біженців у Пакистані. Він не знав імені зеленоокої дівчинки з пронизливим поглядом до 2002 року, коли знайшов її в горах Афганістану і зміг підтвердити її особистість. У статті National Geographic 2002 року про її пошуки МакКаррі описувалася доросла пані Гула:

«Час і поневіряння стерли її юність. Геометрія рис її обличчя пом'якшала. Але очі сяють так само гостро».

У 2016 році Гула була депортована з Пакистану після арешту за звинуваченням у отриманні підроблених документів, що засвідчують особу, що є звичайною практикою серед афганців у Пакистані. Правозахисні групи засудили уряд Пакистану за відправку її назад до Афганістану. Після прибуття тодішній президент Афганістану Ашраф Гані тепло зустрів її та надав квартиру, яку фінансує держава.

У серпні лідери Талібану переїхали до президентського палацу, який колись займав попередній лідер Гані. Їхнє захоплення знову призвело до переміщення сотень тисяч афганців. Пакистан прийняв близько 700 тисяч біженців.

Прихід до влади “Талібану” – особливо небезпечний час для відомої жінки в Афганістані

До приходу до влади талібів права афганських жінок потроху розширювалися, проте за останні кілька місяців картина змінилася. Хізер Барр, заступниця директора з прав жінок Human Rights Watch, сказала, що останні кілька місяців є особливо небезпечним часом для того, щоб бути відомою жінкою в Афганістані.

Вона сказала, що були випадки, коли відомі жінки зазнавали погроз або залякування або відчували, що у них не було іншого вибору, крім залишатися в підпіллі або постійно міняти місця, щоб уникнути уваги.

"Талібан не хоче, щоб жінки були помітні, а вона - дуже помітна афганська жінка", - сказала Барр про Шарбат Гулу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?