Талібан розширив обмеження щодо журналісток в Афганістані
Категорія
Світ
Дата публікації

Талібан розширив обмеження щодо журналісток в Афганістані

Талібан розширив обмеження щодо журналісток в Афганістані
Джерело:  online.ua

Після захоплення влади в Афганістані ісламісти з ”Талібану” продовжують впровадження політики регулювання світської сфери доволі строгими релігійними правилами. В медіасередовищі з’явилися нові повідомлення про розширення обмежень щодо афганок , зокрема пов’язаних із телебаченням. Йдеться насамперед про журналісток та акторок серіалів.

Джерело: BBC

Відтепер на афганських телеканалах не можуть з’являтися жінки у ролі героїнь кінопродукції, а ведучі новин мають повернутися до норм шаріату, які вимагають, аби голова будь-якої ісламської жінки була покритою.

Однак наразі в поширеній для працівників ЗМІ інструкції поки не вказано – достатньо жінці зодягти хустку, яка покриває лише волосся, чи необхідно таки цілком покрити голову, залишивши відкритими лише очі, як під час носіння хіджабу. Основною функцією цього жіночого одягу в ісламі є приховати фігуру, обриси тіла жінки. Невиконання носіння хіджаба в ісламі вважається гріхом, тому мусульмани, котрі дотримуються законів релігії, часто виступають на захист хіджаба.

Представник однієї з журналістських організацій, Худжатулла Муджаддеді вважає, що якщо телекомпанії виконуватимуть усі ці вимоги, деяким з них, можливо, доведеться закритися.
Все через те, що афганські телеканали здебільшого показують іноземні серіали, у яких головні ролі грають жінки.

Міністерство з пропаганди чеснот і запобігання гріху, яким таліби замінили міністерство у справах жінок, встановило вісім правил для мовників, одне з яких гласить:

“Журналістки-жінки мають носити ісламський хіджаб, коли з'являються на екрані».

Заборона носіння хіджабу у деяких європейських країнах

Варто зазначити, що після того, як на тлі постійної напруги між Заходом та країнами Близького Сходу після, зокрема, терактів, 11 вересня, зріс рівень недовіри. В деяких країнах, які особливо гостро піддалися ісламізаціє за останні десятиліття, хіджаб заборонено на законодавчому рівні. Йдеться про його носіння у громадських закладах (таких, як школи й університети), а також у державних установах. Серед таких країн, зокрема, європейських – наприклад, Франція.

Це пов’язано з тим, що хіджаб має доволі вільний крій, і під цим одягом легко перенести вибухові пристрої, які часто застосовують терористи для ведення джихаду. Також приховування обличчя ускладнює можливість подальшої ідентифікації ймовірно причетних до терактів.

Читайте також:

  • Пакистан розкритикував заборону талібів на освіту дівчаток в Афганістані.

  • Таліби погрожували конфіскувати український літак – NYT.

  • Таліби вигадали нові обмеження для населення Афганістану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?