Таліби погрожували конфіскувати український літак – NYT
Категорія
Світ
Дата публікації

Таліби погрожували конфіскувати український літак – NYT

Таліби погрожували конфіскувати український літак – NYT
Джерело:  online.ua

Україна продовжує евакуювати людей з Афганістану попри те, що американські війська залишили країну, захоплену бойовиками ісламістського руху Талібан. Так, Україна 23 вересня врятувала ще майже 100 осіб, які не могли покинути країну. У матеріалі The New York Times розповідається, з якими труднощами зіткнулися українці під час проведення евакуаційної операції.

Джерело: The New York Times.

Повідомляється, що таліби навіть погрожували конфіскувати український літак.

«Протягом кількох днів таліби відмовлялися звільнити людей, яких українці сподівалися врятувати, неодноразово змінюючи умови угоди про евакуацію, вимагаючи офіційного визнання від українського уряду і в якийсь момент погрожуючи конфіскувати літак», – пише видання.

Перед посадкою 16 вересня один зі старших офіцерів повідомив командиру, генералу Кирилу Буданову, що таліби гарантували, що літак зможе приземлитися в аеропорту Кабула, залишатися там без перешкод, поки евакуйовані не сядуть на борт і не полетять. Українцям обіцяли, що весь процес займе всього кілька годин.

Насправді в підсумку українській команді знадобилося сім днів, дві поїздки в Кабул і довгі нервові переговори з представниками «Талібану», перш ніж повернутися додому в Київ із 96 врятованими афганцями і громадянами інших країн.

Таліби вимагали письмового звернення

Зазначається, що після прибуття до Кабула українського літака таліби заявили, що не допустять евакуйованих на борт без письмового звернення українського уряду в «Ісламський Емірат Афганістан».

«Це може бути витлумачено як акт визнання їхнього уряду, що ми категорично відмовляємося робити», – розповів генерал Буданов.

Після цього літак повернувся в Київ, а потім знову полетів в Кабул 19 вересня. Паралельно тривали переговори з талібами.

«Рятувальна місія майже зірвалася в середу ввечері, коли співробітники служби безпеки в аеропорту заявили, що літак повинен був вилетіти через 30 хвилин без евакуйованих, інакше буде конфіскований», – йдеться в статті.

В матеріалі зазначається, що українські офіційні особи не повідомили подробиць того, як саме вони вийшли з глухого кута. Допомогли в цій ситуації Туреччина, Пакистан, Катар, а також Валі Монавар, посол в Україні попереднього афганського уряду, який залишається на своїй посаді в Києві.

Читайте також:

  • Таліби вигадали нові обмеження для населення Афганістану.

  • Талібан виставив напоказ тіла повішених ворогів режиму на заході Афганістану.

  • Евакуаційний літак з Афганістану прямує до України – Міноборони.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?