Американські астрономи відкрили гігантську екзопланету з газовим "хвостом"
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Американські астрономи відкрили гігантську екзопланету з газовим "хвостом"

Екзопланета
Джерело:  Science Alert

Газовий гігант WASP-69b, приблизно розміром з Юпітер, знаходиться на відстані 160 світлових років від Землі та розташований надзвичайно близько до своєї зірки.

Екзопланета з надзвичайним газовим “хвостом”

Американські астрономи зафіксували гігантську екзопланету WASP-69b, яка привернула увагу завдяки газовому хвосту, який приблизно в сім разів довший за радіус планети

Про це повідомляє Science Alert.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) вважають, що саме ця близькість є основною причиною витягнутого хвоста: випромінювання зоряного вітру здуває атмосферу WASP-69b і формує газовий шлейф позаду неї.

Роботи попередніх груп показали, що ця планета втрачає частину своєї атмосфери, і припускали, що вона має ледь помітний хвіст або, можливо, взагалі не має його, – зауважила астрофізик Дакота Тайлер. – Однак тепер ми остаточно виявили цей хвіст і показали, що він щонайменше в сім разів довший за саму планету.

Учені зробили цей висновок завдяки спостереженням за допомогою 10-метрового телескопа в обсерваторії WM Keck на Гаваях, а також за допомогою спектрографа з високою роздільною здатністю, здатного точно відображати зміни у довжині та частоті світлових хвиль.

Опираючись на отримані дані, команда змогла визначити, що WASP-69b втрачає велику кількість водню і гелію, а також дослідити їхню взаємодію із зоряним вітром з високим рівнем деталізації.

Для більшості відомих екзопланет ми підозрюємо, що період втрати атмосфери вже давно завершився, – говорить астрофізик Ерік Петігура з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. – Система WASP-69b – це перлина, тому що ми маємо рідкісну можливість вивчати втрату маси атмосфери в реальному часі та розуміти найважливіші фізичні процеси, які формують тисячі інших планет.

Екзопланета з океанами та натяком на життя існує

На далекій екзопланеті K2-18 b найімовірніше існують відкриті океани у рідкому стані, які можуть бути прихистком для морського життя. Дані про це підтвердили спостереження міжнародної команди астрономів, здійснені завдяки телескопу NASA імені Джеймса Вебба (JWST).

Про це йдеться у статті, яку буде опубліковано у науковому журналі The Astrophysical Journal Letters. Прев'ю матеріалу було оприлюднено на порталі Європейської космічної агенції (ESA).

Екзопланета K2-18 b у 8,6 разів масивніша за Землю. У її атмосфері є вуглецевмісні молекули, зокрема метан та вуглекислий газ. Інші дослідження також припускали, що ця екзопланета відноситься до типу Hycean, тобто має багату на водень атмосферу і поверхню, вкриту водним океаном.

Перші дослідження K2-18 b проводилися ще з допомогою космічного телескопа "Габбл" і спонукали до подальших досліджень.

K2-18 b знаходиться на орбіті у придатній для життя зоні холодної карликової зорі K2-18. Ця система розташована у сузір'ї Лева на відстані 120 світлових років від Землі.

Подібні екзопланети не схожі ні на що в нашій Сонячній системі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?