Екзопланета з океанами та натяком на життя існує — NASA
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Екзопланета з океанами та натяком на життя існує — NASA

Екзопланета з океанами та натяком на життя існує — NASA
Джерело:  online.ua

Екзопланета з океанами та натяком на життя може існувати. Дані про це підтвердили спостереження з телескопу NASA імені Джеймса Вебба.

Джерело: NASA

Екзопланета з океанами та натяком на життя існує

На далекій екзопланеті K2-18 b найімовірніше існують відкриті океани у рідкому стані, які можуть бути прихистком для морського життя. Дані про це підтвердили спостереження міжнародної команди астрономів, здійснені завдяки телескопу NASA імені Джеймса Вебба (JWST).

Про це йдеться у статті, яку буде опубліковано у науковому журналі The Astrophysical Journal Letters. Прев'ю матеріалу було оприлюднено на порталі Європейської космічної агенції (ESA).

Екзопланета K2-18 b у 8,6 разів масивніша за Землю. У її атмосфері є вуглецевмісні молекули, зокрема метан та вуглекислий газ. Інші дослідження також припускали, що ця екзопланета відноситься до типу Hycean, тобто має багату на водень атмосферу і поверхню, вкриту водним океаном.

Перші дослідження K2-18 b проводилися ще з допомогою космічного телескопа "Габбл" і спонукали до подальших досліджень.

K2-18 b знаходиться на орбіті у придатній для життя зоні холодної карликової зорі K2-18. Ця система розташована у сузір'ї Лева на відстані 120 світлових років від Землі.

Подібні екзопланети не схожі ні на що в нашій Сонячній системі.

Наші результати підкреслюють важливість врахування різноманітних придатних для життя середовищ при пошуку життя деінде, – пояснив результати нових спостережень астроном з Кембриджського університету і провідний автор статті Нікку Мадхусудхан.

Вчені пояснили, що великий розмір планети – її радіус у 2,6 рази більший за радіус Землі – означає, що її надра, ймовірно, містять велику мантію льоду високого тиску, як у Нептуна, але з більш тонкою, багатою на водень атмосферою і поверхнею океану. Передбачається, що такий світ матиме океани, але вони можуть бути занадто гарячими, щоб бути придатним для життя або у рідкому стані.

Надалі вчені мають намір провести дослідження за допомогою спектрографа Mid-InfraRed Instrument (MIRI), яким оснащений JWST. Вони сподіваються, що нове дослідження підтвердить їхні висновки і дасть нове розуміння умов навколишнього середовища на K2-18 b.

Наша кінцева мета – виявлення життя на придатній для життя екзопланеті, що змінило б наше розуміння нашого місця у Всесвіті. Наші результати є багатообіцяючим кроком на шляху до глибшого розуміння Hycean-світів в цьому пошуку, – підсумував Мадхусудхан.

Астрономи знайшли наймолодшу гігантську екзопланету

Група астрономів на чолі з Ольгою Захожай (Інститут астрономії Макса Планка, Гейдельберг, Німеччина та Головна астрономічна обсерваторія НАН України, Київ, Україна) відкрила екзопланету під назвою HD 114082 b зі своєрідним набором властивостей, які спантеличили вчених.

Загалом астрономи виявили більше 5000 екзопланет, з яких близько 15% є газовими гігантами з масою, щонайменше, як у Юпітера.

Відкрита планета приблизно така ж, як Юпітер, але її маса досягає восьми мас Юпітера.

Порівняно з прийнятими на даний момент моделями, HD 114082 b приблизно в два-три рази занадто щільний для молодого газового гіганта, якому всього 15 мільйонів років, — каже Ольга Захожай, головний автор дослідження.

Читайте також:

  • Група вчених на чолі з українською астрофізикинею відкрили наймолодшу екзопланету

  • Астрономи виявили екзопланету з унікальною атмосферою

  • Телескоп NASA виявив новий Юпітер. Що відомо про нього

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?