Група вчених на чолі з українською астрофізикинею відкрили наймолодшу екзопланету
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Група вчених на чолі з українською астрофізикинею відкрили наймолодшу екзопланету

Група вчених на чолі з українською астрофізикинею відкрили наймолодшу екзопланету
Джерело:  online.ua

Команда німецьких астрономів на чолі з українкою Ольгою Захожай знайшла наймолодшу гігантську екзопланету, для якої вони виміряли масу та розмір.

Джерело: Інститут Макса Планка

Українська науковиця відкрила дивну екзопланету

Група астрономів на чолі з Ольгою Захожай (Інститут астрономії Макса Планка, Гейдельберг, Німеччина та Головна астрономічна обсерваторія НАН України, Київ, Україна) відкрила екзопланету під назвою HD 114082 b зі своєрідним набором властивостей, які спантеличили вчених.

Загалом астрономи виявили більше 5000 екзопланет, з яких близько 15% є газовими гігантами з масою, щонайменше, як у Юпітера.

Відкрита планета приблизно така ж, як Юпітер, але її маса досягає восьми мас Юпітера.

Порівняно з прийнятими на даний момент моделями, HD 114082 b приблизно в два-три рази занадто щільний для молодого газового гіганта, якому всього 15 мільйонів років, - каже Ольга Захожай, головний автор дослідження.

Отримана середня щільність цієї газової планети вдвічі більша, ніж у Землі, що справді дивно.

Зрештою, Земля — кам’яниста планета із залізо-нікелевим ядром, а не з водню та гелію — найлегших елементів у Всесвіті, з яких майже повністю складається Юпітер.

HD 114082 b на даний момент є наймолодшим відомим газовим гігантом із встановленою масою та радіусом, - каже Захожай.

Це відкриття обіцяє показати астрономам формування газових гігантів загалом.

Хто така Ольга Захожай

Ольга Захожай - українська астрофізикиня, кандидатка фізико-математичних наук і старша наукова співробітниця Головної астрономічної обсерваторії НАН України.

Вчена займається дослідженням екзопланет - планет, що знаходяться поза межами Сонячної системи і обертаються навколо інших зірок.

Вона співпрацює з Інститутом Макса Планка, на базі якого проводила астрономічні спостереження в Чилі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?