Американські дослідники заявили про нові докази наявності води на Марсі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Американські дослідники заявили про нові докази наявності води на Марсі

Американські дослідники заявили про нові докази наявності води на Марсі
Джерело:  online.ua

Американські науковці Південно-Західного науково-дослідного інституту заявили про виявлення нових доказів існування води на Марсі, яка зберігається під крижаною шапкою на Південному полюсі Червоної планети.

Джерело:   Earth and Planetary Science Letters

На Марсі таки є вода

Вчені отримали сигнал про наявність води під крижаною шапкою на Південному полюсі завдяки радару підповерхневого зондування MARSIS, що встановлений на борту орбітального апарата ESA Mars Express.

За допомогою радіохвиль це радар сканує поверхню Марсу і аналізує відбиті від поверхні сигнали.

При рідкій воді сигнал буде сильнішим, ніж коли є відбиття від каменя чи льоду.

Згідно із традиційними моделями, температура південної полярної шапки Марсу є набагато нижчою за температуру плавлення льоду, тому дослідники мають сумнів, що в цьому регіоні є рідка вода. Щоб пояснити чітке відбиття сигналу, який отримує орбітальний апарат, вчені припускали, що це може бути глина, гідратовані солі або солоний лід. Хоча дехто з дослідників вважає, що деякі солі, що мають антифризну дію, дозволяють розсолам залишатися рідкими навіть за низької температури, - йдеться у повідомленні науковців.

У рамках дослідження вчені також проаналізували властивості перхлоратних розчинів у кліматичній камері, яка створює умови, ідентичні тим, що є на Марсі.

Фото - Pixabay.com

Зокрема, дослідники дізнались, що ці розчини можуть існувати між зернинами льоду на Південному полюсі Марсу за температури близько мінус 75 градусів Цельсія.

Науковці розповіли про складноші на шляху до колонізації Марсу 

За словами науковців, майбутні колонізатори Червоної планети зіткнуться із дефіцитом продовольства, та будуть повністтю залежати від поставок з Землі.

В свою чергу, це може викликати масовий голод та призвести до канібалізму.

За словами антрополога Кемерон Сміт з Університету Орегона у Портленді та її колеги — астробіолога Чарльза Кокелла з Единбурзького университету, колонізація Марса буде зовсім не такою легкою, як багато хто розраховує.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?