Американці в захваті від спецоперації розвідки України в Афганістані
Категорія
Україна
Дата публікації

Американці в захваті від спецоперації розвідки України в Афганістані

Американці в захваті від спецоперації розвідки України в Афганістані
Джерело:  online.ua

Після того, як американці покинули Афганістан, не багато країн висловили готовність організувати рятувальні операції в Афганістані. Україна - виняток. "Тут запевняють, що у них інше уявлення про небезпеку» - повідомляють про українських військових і льотчиків в New York Times. 23 вересня евакуаційна місія врятувала 100 людей з охопленої талібами країни.

Джерело: New York Times

"Вранці 16 вересня військовослужбовці і співробітники військової розвідки України збиралися зробити сміливе занурення в незвідане: вилетіти в Кабул і евакуювати майже 100 людей, українських громадян і афганців, які, як вважається, знаходяться в групі підвищеного ризику. З моменту падіння Кабула в середині серпня вони виконували аналогічні рятувальні операції, але ця стала першою з тих пір, як американські війська пішли, залишивши Талібану повний контроль над країною» - йдеться в перших абзацах статті, присвяченій українським військовим. Вони одні з небагатьох залишаються в охопленому політичною непередбачуваністю на тлі захоплення влади талібами Афганістані. Організовані ними евакуаційні рейси приводять у захват не тільки військове керівництво інших країн, а й журналістів.

Перед посадкою в літак старший офіцер повідомив командиру, генералу Кирилу Буданову, що «Талібан» гарантував, що літак зможе приземлитися в міжнародному аеропорту Кабула, залишатися там без перешкод, поки евакуйовані сядуть на борт, а потім благополучно полетять. Їх запевнили, що весь процес займе всього кілька годин.

«Ви їм вірите?» - запитав генерал Буданов.

В кінцевому підсумку було потрібно сім днів, дві поїздки в Кабул і нервовий марафон переговорів з новачками і функціонерами Талібану, перш ніж команда повернулася додому в Київ. Вони взяли з собою 96 виснажених афганців, в тому числі групу студентів з університету, що спонсорується Ватиканом, і трирічного хлопчика, пораненого в результаті теракту минулого місяця.

Прискорений курс боротьби з урядом Талібану

Для українців це був прискорений курс боротьби з урядом Талібану, який боровся з внутрішнім розколом, бюрократичним хаосом і ледь стримуваною схильністю до насильства. Протягом декількох днів таліби відмовлялися звільнити людей, яких українці сподівалися врятувати, неодноразово змінюючи умови угоди про евакуацію, вимагаючи офіційного визнання від українського уряду і в якийсь момент погрожуючи конфіскувати літак.

Але в четвер, нарешті, афганці вийшли в вітряну осінню ніч в Києві, столиці України, після польоту, який став несподіваним рятувальним кругом в той час, як багато хто з евакуйованих вже залишили надію на втечу.

«Я чекав евакуації півтора місяці», - сказав 38-річний Харімі, який прибув до Києва з шістьма членами сім'ї, в тому числі маленькою дочкою. Видання називає евакуйованих афганців тільки їх іменами, щоб захистити їх особистість.

У перші тижні після того, як Кабул впав перед талібами 15 серпня, міжнародна коаліція провела колосальне за розмахом, хоча і часто безсистемне, повітряне перевезення з метою евакуації десятків тисяч афганців, що раптово опинилися в серйозній небезпеці через їх роботу на іноземні уряди або афганські служби безпеки.

Після того, як війська США покинули країну, небагато країн були готові поставити під загрозу свої літаки і своїх людей, щоб продовжити евакуацію, в результаті чого у тисяч афганців, які перебувають у групі ризику, було дуже мало можливостей для втечі.

"Україна - маленька, але загартована в боях країна після багатьох років війни з Росією і підтримуваними нею сепаратистами. Після падіння Кабула українські гігантські військові літаки Іл-76 були одними з перших, хто прибув на допомогу з евакуацією. У якийсь момент група українських офіцерів покинула зону безпеки аеропорту і, стріляючи в повітря з рушниць, розчистила дорогу для пари автобусів, що доставляють журналістів в безпечне місце "- захоплюються українською евакуаційної операцією в Афганістані журналісти NYT.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?