Угорщина заблокувала участь Кулеби у зустрічі очільників МЗС країн НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Угорщина заблокувала участь Кулеби у зустрічі очільників МЗС країн НАТО

Угорщина заблокувала участь Кулеби у зустрічі очільників МЗС країн НАТО
Джерело:  online.ua

Через блокування Угорщиною участі України в офіційній зустрічі глав МЗС країн НАТО у Бухаресті, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів окрему зустріч зі своїми колегами з Альянсу.

Джерело: Financial Times

Україну не пустили на офіційну зустріч НАТО через вето Угорщини

Видання зазначає, що слабка підтримка Києва Угорщиною та блокування пакету на 18 мільярдів євро від ЄС викликає гнів і розчарування в приватних колах НАТО.

До зустрічі закордонних міністрів НАТО мав приєднатися очільник МЗС України Дмитро Кулеба, але Будапешт не хотів, щоб він приїхав на повну офіційну сесію дводенної зустрічі, - зазначили там.

Тому Кулеба приєднається до міністрів за вечерею.

Нагадаємо, 29-30 листопада у Бухаресті проходить зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО.

Європейська правда повідомляє, що речник МЗС України Олег Ніколенко підтвердив, що Дмитро Кулеба проведе переговори з міністрами НАТО на окремій зустрічі, що спеціально організував генсек НАТО.

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна – НАТО вище рівня послів, починаючи з 2017 року. Аби формально подолати угорське вето, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг організовує окрему зустріч міністрів закордонних справ НАТО та України. На цій зустрічі Дмитро Кулеба та його іноземні колеги обговорять подальшу військову допомогу Україні та відновлення української енергетичної інфраструктури, - сказав Ніколенко.

Також Кулеба проведе у Бухаресті низку двосторонніх зустрічей.

Попри вето Угорщини, міністри закордонних справ та Міноборони Дмитро Кулеба та Олексій Резніков брали участь у офіційних зустрічах НАТО у перші тижні вторгнення РФ.

У МЗС додали, що про відновлення блокади Угорщиною говорити некоректно, адже вона ніколи припинялася. Попередні зустрічі проводили в особливих форматах, які знаходили для обходу вето Угорщини.

Також Угорщина блокувала доступ України до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE), проте Україна приєдналася до нього на початку березня 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?