Apple попереджає про глобальну технологічну катастрофу через дії уряду Британії
Категорія
Світ
Дата публікації

Apple попереджає про глобальну технологічну катастрофу через дії уряду Британії

Apple попереджає про глобальну технологічну катастрофу через дії уряду Британії
Джерело:  online.ua

Apple – одна з тих компаній, що ставлять конфіденційність користувача на перше місце. Принаймні, таке враження вона намагається створити, хоча все одно час від часу зіштовхується з підозрами у співпраці з урядом США. Але це ніщо, порівняно з претензіями, які вона отримує від влади Великої Британії через сам факт існування цих технологій конфіденційності.

Джерело: 9to5Mac

Apple попереджає про глобальну катастрофу через дії уряду Британії

Компанія заявляє, що британський уряд намагається стати регулятором у сфері шифрування даних. Політики бажають самостійно керувати ступенем безпеки та конфіденційності користувачів у країні. Однак в Apple впевнені, що це обернеться катастрофою для всього світу.

Основне занепокоєння викликають два моменти:

  • Заборона наскрізного шифрування в iMessage і FaceTime, яку було озвучено в липні.

  • Плани заборонити випуск патчів безпеки без дозволу політиків, оголошені минулого тижня.

Як повідомляє джерело, взяти під контроль особисті дані та листування користувачів намагаються вже 17 років. У 2006 році тодішній уряд уперше представив ідею заборони надійного шифрування в рамках "Програми модернізації перехоплення".

У 2016 році закон про слідчі повноваження реалізував багато пунктів з цієї Програми, зокрема дозволив уряду віддавати накази технологічним компаніям зламувати шифрування шляхом вбудовування бекдорів у свої продукти. Apple висловлювала категоричний протест через просування таких заходів.
Зараз компанія заявляє, що скоріше прибере iMessage і FaceTime з ринку Великої Британії, ніж відмовиться від наскрізного шифрування повністю.

Однак на цьому переслідування може не закінчиться. В Apple кажуть, що ми знаходимося на порозі закону, який претендує на всесвітню юрисдикцію: "Наявні можливості закону про слідчі повноваження широкі та вже становлять значний ризик для глобальної доступності важливих технологій безпеки [...] Закон претендує на міжтериторіальне застосування, даючи змогу МВС Великої Британії стверджувати, що воно може застосувати секретні вимоги до провайдерів інших країн, а отже, і до користувачів усього світу".

МВС країни начебто прагне отримати "розширені повноваження з регулювання іноземних компаній і можливість попередньої перевірки або навіть блокування інноваційних технологій безпеки". Це може підірвати розвиток глобального ринку сфери безпеки й піддати користувачів усіх країн величезному ризику. Адже методи хакерів розвиваються з кожним днем, і якщо штучно гальмувати розвиток захисту, то рано чи пізно це обернеться катастрофою.
У результаті ми маємо ситуацію, коли та чи інша компанія, працюючи за межами Великої Британії, може бути змушена ставити під загрозу конфіденційність даних усіх своїх користувачів просто тому, що в неї є британська база користувачів.

В Apple підсумовують, що Велика Британія фактично жадає влади, якої не має жодна інша країна – заборонити компаніям покращувати безпеку без особливого дозволу. Якщо закон набуде чинності, це може перерости в міжнародну проблему, тому Apple закликає відхилити висунуті поправки.

Коротко про наскрізне шифрування

Нагадаємо, наскрізне шифрування, яке хоче заборонити уряд Британії, дозволяє унеможливити злам даних користувача – наприклад, листування чи дзвінків. Для цього вони кодуються спеціальним криптографічним ключем, який зберігається лише на пристроях співрозмовників і не потрапляє на сервери компанії чи до будь-яких інших посередників. Тобто навіть розробники того чи іншого сервісу не можуть прочитати вміст ваших даних.

З одного боку, це унеможливлює перехоплення листування користувачів, що є позитивним саме по собі, а з іншого – не дозволяє правоохоронним органам викривати злочинців. Однак в Apple вважають, що уряди можуть зловживати цими можливостями й застосовувати їх навіть там, де це не є необхідним для забезпечення правопорядку. Тож вона фактично знімає з себе відповідальність: уряди більше не зможуть на неї тиснути, вимагаючи ключ розшифрування, якщо такого ключа в неї просто не може існувати за замовчуванням.

Цей тип шифрування сьогодні вважається найбезпечнішим у світі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?