Арбітражний суд у Гаазі розпочне слухання у "морській справі" України проти РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Арбітражний суд у Гаазі розпочне слухання у "морській справі" України проти РФ

Арбітражний суд у Гаазі розпочне слухання у "морській справі" України проти РФ
Джерело:  online.ua

Уже 11 жовтня Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН розпочне слухання у справі про захоплення Росією українських кораблів і моряків у Керченській протоці, яке відбулося три роки тому.

Джерело:  Twitter- сторінка очільника МЗС Дмитра Кулеби

Суд у Гаазі почне слухання у "морській справі" України проти РФ

"11 жовтня Арбітражний трибунал розпочне слухання щодо юрисдикції у справі України проти Росії стосовно незаконного захоплення у листопаді 2018 року трьох українських суден "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни-Капу" та 24 українських моряків - військовослужбовців ВМС ЗС України" - розповів український дипломат.

Дмитро Кулеба звернув увагу на те, що ця справа є вкрай важливою для нашої країни.

 "Ми доводимо протиправність поведінки РФ по відношенню до нашої держави, незаконність затримання і утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській тюрмі... Справа також визначальна для світу, оскільки Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком згідно з міжнародним морським правом, має дотримуватись всіма країнами, а його порушення караються" - підкреслив український дипломат.

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу".

Окрім того, після взяття в полон українських моряків російські "суди" в Криму заарештували 24 українських військових.

Уже 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права наказав російській владі негайно повернути під контроль України "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" та 24 членів їхніх екіпажів. 7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну. 18 листопада влада РФ повернула Києву захоплені біля Керченської протоки українські кораблі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?