Арктичні зомбі-віруси з Сибіру можуть призвести до нової пандемії — дослідження
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Арктичні зомбі-віруси з Сибіру можуть призвести до нової пандемії — дослідження

Сибір
Джерело:  The Guardian

Генетик Жан-Мішель Клавері на чолі групи вчених виділив живі віруси в Сибіру та показав, що вони все ще можуть інфікувати одноклітинні організми. Навіть те, що ці арктичні зомбі-віруси тисячі років були поховані у вічній мерзлоті, не стане проблемою.

Зомбі-віруси з вічної мерзлоти Сибіру: що відомо

Вчені попереджають, що нову страшну пандемію можуть спровокувати віруси-зомбі, які через потепління розмерзаються у Сибіру

Про це повідомляє The Guardian.

Штами цих вірусів-зомбі вже були виділені дослідниками, які висловили побоювання, що нова глобальна надзвичайна ситуація може бути спровокована не новою для науки хворобою, а хворобою з далекого минулого, – йдеться у повідомленні.

Вчені вже почали планувати арктичну мережу моніторингу, яка б виявляла ранні випадки захворювань, викликаних стародавніми мікроорганізмами.

На цей момент аналіз загроз пандемії зосереджений на захворюваннях, які можуть виникнути в південних регіонах, а потім поширитися на північ, – сказав генетик Жан-Мішель Клавері з Університету Екс-Марсель.

Також він зазначає, що мало уваги приділяється спалаху, який може виникнути на крайній півночі, а потім поширитися на південь. Він вважає це серйозною прогалиною:

Там є віруси, які можуть заразити людей і викликати новий спалах хвороби.

Цю думку підтримала і вірусологиня Маріон Купманс з медичного центру Erasmus у Роттердамі.

Ми не знаємо, які віруси лежать там у вічній мерзлоті, але я думаю, що існує реальний ризик того, що може бути один, здатний спровокувати спалах хвороби – скажімо, стародавньої форми поліомієліту. Ми повинні припустити, що щось подібне може статися, – припускає вірусологиня.

У 2014 році генетик Жан-Мішель Клавері очолював групу вчених, які виділили живі віруси в Сибіру та показали, що вони все ще можуть інфікувати одноклітинні організми. Навіть те, що вони тисячі років були поховані у вічній мерзлоті, не стане проблемою.

Подальші дослідження, опубліковані минулого року, показали існування кількох різних вірусних штамів із семи різних місць у Сибіру та показали, що вони можуть інфікувати культивовані клітини. Вік одного зразка вірусу становив 48 500 років, – пише The Guardian.

Що відомо про масове зараження окупантів сибірською виразкою у Запорізькій області 

Федоров зазначив, що під час риття окопів російські військові злочинці натрапили на масове поховання скота і заразились сибірською виразкою.

В результаті інциденту ворожий підрозділ тепер сидить на карантині.

За даними мера, двох російських військових спочатку привезли до лікарні Мелітополя, але після підтвердження діагнозу швидко списали та вивезли у невідомому напрямку.

Навіть українська земля відтісняє окупантів. Хеппі енду їм точно не буде, – зазначив Федоров.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?