Армія РФ відправила на війну проти України експериментальні БТР-90
Категорія
Світ
Дата публікації

Армія РФ відправила на війну проти України експериментальні БТР-90

БТР
Джерело:  Forbes

Арзамаський машинобудівний завод у Нижньогородській області з 1994 року збудував менше десятка колісних БТР-90. Восьмиколісні 23-тонні машини кілька років експериментально використовувалися російськими внутрішніми військами, а потім були відправлені на зберігання до 38-го науково-дослідного інституту в підмосковній Кубинці.

Армія РФ відправила на війну проти України експериментальні БТР-90

На той час потреби в нових БТРах просто не було. СтарІ БТР-80, БТР-70 і БТР-60 добре виконували свою роботу і їх було досить багато.

Два десятиліття потому розрахунки змінилися. Тож БТР-90 знову в строю - в Україні. На відео, яке з п’ятниці з’явилося в соціальних мережах, видно щонайменше один БТР-90 в дії на війні Росії проти України, яка триває вже 21 місяць, - пише в статті для Forbes американський військовий журналіст Девід Акс.

Він додає, що не важко зрозуміти, чому росіяни витягують 30-річні експериментальні машини з довгострокового зберігання і відправляють їх на передову. За майже два роки запеклих боїв армія РФ втратила близько 4 тисяч БМП і БТР. Це приблизно третина від кількості таких машин, які були на озброєнні російських військ у лютому 2022 року.

Російська промисловість може випустити тисячу нових і модернізованих БМП і БТР у 2023 році, якщо вірити словам заступника гендиректора державної компанії «Ростех» Владіміра Аряткова. Але потрібно десь взяти ще кілька тисяч машин. Російські технічні фахівці вже дістають з довгострокового зберігання останні БМП-1 і БТР-50, які були випущені 1960-х і 1950-х роках. Зважаючи на це, вони, вочевидь, звертають свою увагу на склади експериментальних установ, таких як 38-й науково-дослідний інститут.

Акс визнає, що БТР-90 - непогана машина. Його корпус більший, ніж у старого БТР-80. Він має 30-міліметрову автоматичну гармату 2А42 і броню, яка може захистити його від кулеметного вогню. Акс зауважує, що колісна платформа в БТР-90 схожа на ту, яку використовує його попередник БТР-80. І такою ж гарматою озброєна гусенична БМП-2.

Проблема з БТР-90 не в ньому самому. Проблема у відчаї, в якому перебуває російська промисловість. Кремль вперто намагається мобілізувати свою військову промисловість для війни, яка може затягнутися до 2025 року або пізніше, - пише Акс.

Через санкції Москва замінює іноземні компоненти на російські, щоб розширити виробництво танків Т-72 і Т-90. А ще вона намагається відновити виробництво Т-80 «з нуля».

Однак, ці зусилля потребують часу і грошей. А тим часом російські полки все ще потребують свіжої техніки, їм потрібні тисячі одиниць, щоб поповнити безперервні бойові втрати. Полки візьмуть будь-які БМП і БТРи, які тільки зможуть отримати. Включаючи експериментальні БТР-90, - пояснює американський журналіст.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?