Астрофізики виявили у Чумацькому Шляху дивний об'єкт. Такого раніше не бачили
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрофізики виявили у Чумацькому Шляху дивний об'єкт. Такого раніше не бачили

Астрофізики виявили у Чумацькому Шляху дивний об'єкт. Такого раніше не бачили
Джерело:  online.ua

Австралійські астрономи помітили у нашій галактиці Чумацький шлях загадковий об'єкт, який обертається з великою швидкістю та виділяє дуже багато енергії.

Джерело: BBC

Про що може йти мова 

Об'єкт відрізняється від усього, що вдавалося виявити раніше, тим, що протягом близько хвилини він виділяє велику кількість енергії, після чого виділення припиняється та відновлюється рівно через 18 хвилин.

Астрономи вже знайомі з об'єктами, що можуть виділяти та припиняти виділення енергії, відправляючи у космос велику кількість радіовипромінювання, але вони ніколи не стикалися із джерелами потужного енергетичного випромінювання, які б діяли рівно одну хвилину.

Об'єкт першим помітив студент з Університету Кертіна Тайрон О'Доерті, який наразі входить до команди дослідників на чолі Наталією Херлі-Уокер з Університету Кертіна.

Вони намагаються визначити природу цього загадкового об'єкту.

Джемма Андерсон зазначає, що об'єкт, який вмикається на хвилину – неймовірно дивний. Після того, як був проведений досить детальний аналіз, вдалося встановити, що він знаходиться на відстані 4 тисяч світлових років від нашої планети, відрізняється високим показником яскравості та потужним магнітним полем.

При цьому у дослідників існують різні версії стосовно того, чим може бути цей об'єкт. Це може бути білий карлик, або нейтронна зірка.

Фото - Flickr.com

Але встановити це вдасться тільки після додаткових досліджень.

Hubble сфотографував унікальну чорну діру

Астрономи з NASA за допомогою телескопу Hubble знайшли чорну діру в карликовій галактиці Henize 2-10, що не руйнує зірки, а навпаки сприяє їх утворенню.

Зазвичай науковці звикли до того, що чорні діри руйнують зірки, планети та цілі галактики, поглинаючи у себе все, що в них міститься.

Однак дані, отримані за допомогою Hubble, а також результати спектроскопічного аналізу демонструють, що від чорної діри у центрі галактики Henize 2-10, відбувається відтік газу, який спрямовується до області зіркоутворення.

Сама галактика знаходиться на відстані понад 30 млн світових років від Землі у сузір’ї Піксід. Кількість зірок у цій галактиці в 10 разів менша, а ніж у Чумацькому шляху.

Десять років тому маленька галактика вже опинялася в центрі уваги астрономів у зв’язку з дискусією про можливість утворення масивних чорних дір усередині непропорційно маленьких галактик.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?