Астронавти МКС показали світіння атмосфери — фото
Категорія
Технології
Дата публікації

Астронавти МКС показали світіння атмосфери — фото

світіння атмосфери
Джерело:  Space

Астронавти з борту Міжнародної космічної станції (МКС) зробили приголомшливу фотографію власного світіння атмосфери Землі. У результаті на знімку видно золотисту смугу світла, яка освітлює горизонт нашої планет.

Астронавти МКС зробили зображення світіння атмосфери

Власне світіння атмосфери Землі виникає, коли світло Сонця взаємодіє з атомами і молекулами в атмосфері планети. На новому знімку астронавтів МКС, видно яскраве золотисте світіння, яке огинає Землю разом із коричневою смугою на тлі темного космосу, всипаного зірками.

Згідно з повідомленням NASA, цей приголомшливий знімок був зроблений астронавтами, коли МКС перебувала на висоті 415 км і пролітала над Тихим океаном. Коли сонячне ультрафіолетове світло проникає у верхні шари атмосфери Землі, то його частинки вступають у взаємодію з молекулами азоту, кисню, натрію і озону. Коли відбувається зіткнення сонячних частинок з компонентами атмосфери Землі, то виділяється світло.

Власне світіння атмосфери Землі краще видно, коли на планеті настає ніч. Тому цей знімок було зроблено з великою витримкою, що дало змогу проникнути в камеру достатній кількості світла і таким чином стало видно приголомшливе видовище.

МКС обертається навколо Землі зі швидкістю 8 км/с і повний оберт навколо планети робить приблизно за 90 хвилин. За добу з борту МКС можна побачити 16 сходів і заходів Сонця. На кожен оберт космічної станції навколо Землі припадає 45 хвилин денного світла і 45 хвилин темної ночі.

Крім золотистої і коричневої смуги світла, що огинають планету, на знімку видно білі хмари, які пропливають на тлі синього Тихого океану. У кадр також потрапили сегменти МКС, такі як модуль "Наука" і стикувальний модуль "Причал", які належать російському "Роскосмосу". Ці модулі, які з'єднані разом, видно в лівій частині знімка. Модуль "Наука" прибув на МКС у липні 2021 року, а модуль "Причал" — у листопаді того самого року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?