Астрономи описали новий різновид потенційно обжитих планет
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи описали новий різновид потенційно обжитих планет

Астрономи описали новий різновид потенційно обжитих планет
Джерело:  online.ua

Команда астрономів з Кембриджського університету розширили перелік типів екзопланет, на яких можливе зародження та розвиток життя, серед них так звані міні-нептуни з водневою атмосферою.

Джерело: Space

За даними Нікку Мадхусудхана та його колег, йдеться про планети, оточені щільною водневою атмосферою, яку звуть “водневими океанами”, а також самі вкриті водою. Незабаром вони розпочнуть спостереження за однією з таких.

У Сонячній системі подібних об’єктів немає. Самі автори дослідження такі світи назвали Hycean - це суміш слів “водень” (hydrogen) та “океан” (ocean). Вони створили цілий список таких планет, які знаходяться не так вже й далеко від Землі (за масштабом космічних відстаней).

Роботу науковці почали з вивчення умов на “міні-нептуні” K2-18b, який вважають потенційно обжитим. Ці планети трохи більше Землі, а безпосередньо радіус згаданої сягає до 2,7 від земного при масі 8,5 земної.

Вони вкриті щільною оболонкою з летючих речовин та атмосферою в цілому, в якій домінує частка водню.
Передбачається, що на поверхні у таких світах є (але це не завжди обов’язковий біомаркер) рідкий океан. Водночас там надзвичайно великий тиск, який робить неможливим утворення життя. Утім, Мадхусудхан з командою не погодилися з останньою тезою та навели власні уточнення.

Наприклад, у новій статті вони вказали на те, що категорія обжитих планет цього “класу” має володіти масою від 2,6 до 10 земних. За таких умов тиск біля поверхні океанів буде таким, що не ставитиме хрест на зародженні різних істот.

Одночасно з цим дослідники вказали, що відстань до домашньої зірки може коливатися, сокільки навіть у разі значної віддаленості планета буде зігріта парниковим ефектом. Останній буде спровокований своєю чергою водною атмосферою.

Вчені уточнили, що виокремили також “темні водневі океани”. Вони знаходяться надзвичайно близько до зірки своєї системи та завжди повернуті одним боком до неї. Саме на цій темній стороні можливе життя, куди не потрапляє настільки потужне радіоактивне випромінювання від світила.

Раніше пошуки потенційно обжитих планет були обмежені обмеженими уявленнями експертів про них.

Наразі єдиною такою планетою, відомою людство, є лише Земля, тож саме від її показників відштовхнулися попередні дослідники.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?