Google створив "кристал часу", який змінює уявлення про закони фізики
Категорія
Технології
Дата публікації

Google створив "кристал часу", який змінює уявлення про закони фізики

Google створив "кристал часу", який змінює уявлення про закони фізики
Джерело:  online.ua

Нещодавно всесвітньо відома компанія Google заявила, що її інженерам вдалося створити всередині квантового комп'ютера новий стан матерії - так званий кристал часу (або темпоральний кристал). За словами вчених, його існування уже кидає виклик фундаментальним законам фізики.

Джерело: "ВВС Україна"

Варто звернути увагу на те, що автори роботи (а це понад сотня людей - ред.) й самі не до кінця впевнені у тому, що їх експеримент дійсно вдався. Проте, якщо відкриття нарешті офіційно підтвердять, Google можна буде вважати першовідкривачем однієї з найнеймовірніших і перспективних технологій майбутнього.

За словами представників компанії, "кристал часу" вдалося створити всередині найпотужнішого квантового комп'ютера - Google Sycamore.

Що таке "кристал часу"?

Як відомо, теорія відносності стверджує, що, крім тривимірного простору, у Всесвіті є і четвертий вимір - час.

Ще 9 років тому американський фізик, лауреат Нобелівської премії Френк Вільчек припустив, що атоми кристала можуть розташовуватися так само - у повторюваній послідовності, на однаковій відстані один від одного - але не в просторі, а в часі, періодично повертаючись в початкове положення.

"Уявіть, що ви насипали в коробку жменю монет і акуратно виклали кожну орлом догори. Потім цю коробку гарненько потрясли, відкрили - і побачили, що монети всередині перекинулися, причому перекинулися однаково: тепер усі до єдиної лежать догори решкою. Потрясли ще раз - знову всюди орел; ще - знову тільки решка, і так далі. Система немов запам'ятовує, у якому стані перебувала спочатку - і повертається до нього знову і знову, після кожної парної зміни. А після кожної непарної - змінює цей стан на протилежний. Оскільки повторювана дія одна й та сама, а її результат повторюється через раз, вчені кажуть, що в цьому випадку порушена симетрія часу. Саме це - визначальна властивість кристалу часу", - йдеться в повідомленні.

Що важливо розуміти, характеристики кристала суперечать відразу декільком фундаментальним законам фізики.

За словами вчених, він може переходити з одного стану в інший і назад, не витрачаючи при цьому енергію, а це підозріло нагадує "вічний двигун", існування якого наука офіційно визнала неможливим ще в XVIII столітті.

Один із авторів роботи Сяо Мі звертає увагу на те, що насправді ці суперечності ілюзорні. І на роль вічного двигуна темпоральний кристал не годиться.

"Хоча кристал справді демонструє "вічний рух", цей рух не виробляє енергії", - зауважив дослідник.

Де планують використовувати "кристал часу"

"Оскільки темпоральні кристали виявилися неймовірно стійкими до електромагнітного шуму (тобто будь-яких впливів ззовні системи), їм з великою ймовірністю знайдеться застосування при створенні надточних годинників і гіроскопів. Ще одна популярна версія полягає в тому, що виявлення настільки унікальної форми матерії наближає вчених до створення запам'ятовувальних пристроїв для квантових суперкомп'ютерів", - пише видання.

Автори дослідження відверто зізнаються, що поки самі не знають, де їхня технологія може знайти своє практичне застосування. Цілком можливо, щоб знайти відповідь на це запитання - знадобляться десятиліття.

"Кристали часу - явище настільки дивовижне, що заслуговує вивчення просто так, без будь-якої практичної мети", - наголошують вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?