Астрономи розповіли, що бомбардувало Землю на початку її зародження
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи розповіли, що бомбардувало Землю на початку її зародження

Астрономи розповіли, що бомбардувало Землю на початку її зародження
Джерело:  online.ua

За словами астрономів, на ранніх етапах існування нашої планети її атакували великі і дрібні небесні тіла. В результаті дослідження вченим вдалося дізнатися, що кількість цих ударів була в 10 разів більшою, ніж вважалося раніше, а окремі астероїди при цьому мали розміри, порівнянні з містом.

Джерело: "24 канал"

Молоду Землю бомбардували величезні астероїди

"Ударні кратери від зіткнень з космічними тілами добре видно на Місяці, але на Землі їхні сліди втрачені, оскільки на планеті присутні атмосферне вивітрювання і тектоніка плит. Проте нам відомо, що рання Земля піддавалася жахливим метеоритним бомбардуванням. Вони чинили істотний вплив на хімічний склад приповерхневих шарів планети і її здатність підтримувати життя. Дослідження про це представили на конференції Goldschmidt Geochemistry", - йдеться в повідомленні.

Як стверджують астрономи, частково сліди цих подій збереглися в деяких стародавніх породах.
Вчені це пояснюють тим, що гігантські удари від астероїдів викидали розплавлені частинки породи на кілометри навколо себе.

Згодом ці частинки охолоджувалися і падали на поверхню, осідаючи на каменях у вигляді невеликих оплавлених "сферул".

Після аналізу цих даними науковці з Південно-Західного дослідницького інституту (США) змогли створити нову модель ударного потоку і порівняти результати її тестування зі статистичним аналізом даних про давню Землю.

"Дослідники дійшли висновку, що на нашу планету між 3,5 і 2,5 мільярда років тому могло приходитися в 10 разів більше зіткнень, ніж вважалося раніше. Багато з них були дійсно гігантськими – Земля піддавалася атакам астероїдів, порівнянних з астероїдом Чиксулуб, який, як вважається, прискорив масове вимирання динозаврів", - пише видання.

Що важливо розуміти, подібні масштабні небесні тіла падали на планету в середньому кожні 15 мільйонів років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?