Кінець світу переноситься: в NASA озвучили ризики падіння на Землю астероїда Бенну
Категорія
Технології
Дата публікації

Кінець світу переноситься: в NASA озвучили ризики падіння на Землю астероїда Бенну

Кінець світу переноситься: в NASA озвучили ризики падіння на Землю астероїда Бенну
Джерело:  online.ua

Астрономи NASA розрахували, що астероїд Бенну не рухне на Землю мінімум до 2300 року. Вони скасували потенційний кінець світу 24 вересня 2182 року і переглянули прогноз на майбутнє.

Джерело: NASA

Експерти провели масштабне дослідження, в ході якого змоделювали точну траєкторію руху астероїда Бенну, який вважається найнебезпечнішим для нашої планети. Раніше вони прогнозували, що в період між 2169 і 2199 роками він може впасти на Землю зі швидкістю більше 12 км в секунду і спровокувати жахливу катастрофу. "

Судний день" для жителів Землі, за їхніми прогнозами, потенційно мав настати в 2182 році. Тепер же вчені переконалися, що ймовірність зіткнення Бенну в оголошену раніше дату кінця світу мінімальна - ймовірність 1 з 2700 (або близько 0,037%).

"Ми ніколи раніше не моделювали траєкторію астероїда з такою точністю. Хоча шанси його зіткнення із Землею дуже низькі, Бенну залишається одним з двох найнебезпечніших відомих астероїдів в нашій Сонячній системі, поряд з іншим астероїдом під назвою 1950 DA", - йдеться в повідомленні NASA .

Зіткнення астероїда Бенну із Землею - у чому небезпека

Астрономи досліджують Бенну за допомогою апарату OSIRIS-REx, який доставляє зразки цього космічного об'єкта на Землю. На даний момент відомо, що це півкілометрова брила масою 140 млн тонн.

Вчені говорять, що ризики зіткнення Бенну із Землею залежать від того, де саме пройде шлях астероїда при зближенні з нашою планетою в 2135 році. Вони пояснюють, що в околицях Землі є 26 "гравітаційних свердловин" - областей, що виникають через неоднорідність гравітаційного поля планети. Потрапивши в них, Бенну може змінити траєкторію і вийти на шлях до зіткнення. Нові розрахунки хоч і виключили проходження астероїда через 24 такі ділянки, але щодо двох ще зберігається невизначеність.

Вирішальну роль у зміні траєкторії астероїда грає і сонячне тепло. Коли астероїд рухається навколо Сонця, сонячне світло нагріває його денну сторону. Оскільки астероїд обертається, нагріта поверхня починає обертатися і остигати при попаданні на нічну сторону. У міру охолодження поверхня виділяє інфрачервону енергію, яка створює невеликий поштовх на астероїд - явище, назване ефектом Ярковського. У короткі періоди часу ця тяга незначна, але протягом тривалих періодів вплив її наростає.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?