Астрономи показали найяскравішу комету 2021 року — вражаюче відео
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи показали найяскравішу комету 2021 року — вражаюче відео

Астрономи показали найяскравішу комету 2021 року — вражаюче відео
Джерело:  online.ua

Кінець 2021 року запам'ятається багатьма унікальними подіями. Так, одна з них — неочікуваний "візит" найяскравішої комети C/2021 A1 (Leonard). Варто зазначити, що вона стала справжнім подарунком для сотень астрофотографів з різних куточків планети.

Джерело: NASA

Що відомо про комету C/2021 A1 (Leonard)

За словами астрономів, комета C/2021 A1 (Leonard) з'явилася на нічному небі під кінець 2021 року. Варто звернути увагу на те, що вона стала однією з небагатьох "хвостатих гостей", яку можна було побачити неозброєним оком (хоча й у південній півкулі). Її яскравість привабила не лише астрономів-любителів та астрофотографів, а й "серйозні" структури – NASA та ESA.

У ролику, який опублікувала пресслужба NASA, можна побачити, як за кометою Леонард спостерігає зонд ESA Solar Orbiter.

Що важливо розуміти, цей космічний апарат призначений для вивчення Сонця, однак цього разу у його поле зору потрапив не менш цікавий об'єкт. Відео було створене завдяки об'єднанню численних фотографій, зроблених 17 – 19 грудня 2021 року.

У верхньому правому куті можна побачити Венеру та Меркурій. Кут зору на комету постійно змінюється (через взаємний рух об'єктів), проявляючи більше деталей хвоста. Solar Orbiter продовжував стежити за об'єктом до 22 грудня, коли комета покинула поле зору космічного зонда. Також "хвостатий гість" потрапив у поле зору космічного апарату NASA Solar Terrestrial Relations Observatory-A (STEREO-A). Спеціалісти NASA створили анімоване зображення з кадрів зонда, яке можна подивитися на сайті Агентства. Анімація дозволяє виділити "тонкі зміни", які відбувають, наприклад, з іонним хвостом комети, - йдеться в повідомленні.

Астрономи звертають увагу на те, що комети - часті гості у внутрішній Сонячній системі, проте вкрай мізерна кількість з них може стати достатньо яскравою, щоб їх можна було побачити неозброєним оком.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?