Астрономи показали рух зірок навколо чорної діри в центрі Галактики
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи показали рух зірок навколо чорної діри в центрі Галактики

Астрономи показали рух зірок навколо чорної діри в центрі Галактики
Джерело:  online.ua

Асторономи звертають увагу на те, що в центрі більшості галактик розташовані надмасивні чорні діри. За їхніми словами, наша Галактика не є винятком, оскільки й у її центрі "живе монстр" – надмасивна чорна діра Стрілець А*.

Джерело: ESO

Вчені показали на відео неймовірний рух зірок навколо чорної діри 

Як стверджуть астрономи, ця надмасивна чорна діра, Стрілець А* чи Sgr A*, має масу приблизно 4,3 мільйона мас Сонця. Завдяки своїй потужній граватації цей монстр має змогу закручувати навколо себе зірки, надаючи їм велетенської швидкості. За допомогою великого телескопа (Very Large Telescope, VLT) вченим вдалося зафіксувати цей дивовижний процес.

Такі зображення руху об'єктів навколо невидимої надмасивної чорної діри Sgr A* уже не перші, але ці, зроблені інтерферометром VLT, є найчіткіші. Такі дослідження дозволяють вченим краще зрозуміти поведінку об'єктів, які взаємодіють з надмасивними чорними дірами та уточнити масу самого компактного об'єкта. Також дослідники намагаються зрозуміти, чи обертається сам Стрілець А*, - йдеться в повідомленні.

За словами астрономів, Стрілець А* знаходиться від нас на відстані близько 27 тисяч світлових років. Окрім того, наголошується, що маса чорної діри настільки велика, що це дозволяє розганяти зорю S4714 до 8% від швидкості світла (близько 24 тисячі кілометрів на секунду) під час проходу перицентру.

Також астрономи вказують, що під час досліджень вдалося виявити зірку S300, а також вдалося спостерігати за S29, яка наблизилася до Sgr A* на 13 мільярдів кілометрів, розігнавшись до 8 740 кілометрів на секунду.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?