Астрономи показали злиття двох масивних чорних дір
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи показали злиття двох масивних чорних дір

Астрономи показали злиття двох масивних чорних дір
Джерело:  online.ua

Іноземні астрономи звертають увагу на те, що процеси злиття компактних об'єктів фіксуються не так давно - це вдається робити за допомогою детекторів гравітаційних хвиль. За їхніми словами, доволі часто такі події дають безліч нових даних, які потрібно опрацьовувати.

Джерело: Sci Tech Daily

Як виглядає злиття двох масивних чорних дір

Так сталося й цього разу – ще у 2019 році детектори гравітаційних хвиль виявили свідчення злиття двох компактних об'єктів. Подія отримала назву GW190521. Згідно з розрахунками, дві чорні діри мали масу 66 та 85 мас Сонця. Та що найцікавіше, їхні орбіти, ймовірно, були дуже ексцентричними, - йдеться в повідомленні.

За словами астрономів, цілком можливо, подія GW190521 – це перший в історії зафіксований випадок злиття двох чорних дір з ексцентричними орбітами.

Як стверджують науковці, це означає, що компактні об'єкти рухалися навколо спільного центра мас дуже еліптичним шляхом. З метою фіксації цього процесу дослідники провели сотні моделювань, використовуючи надпотужні комп'ютери.

Візуалізація злиття двох чорних дір (Фото - Sci Tech Daily)

Після завершення дослідження вони дійшли висновку, що саме теорія "ексцентричності орбіт" найкраще пояснює аномалії мас чорних дір.

Річ у тому, що згідно із сучасними науковим баченням теорії зоряної еволюції, такі маси чорних дір значно перевищують розрахункові маси. Та, якщо компактні об'єкти мали дуже витягнуті орбіти, то могли б буквально "назбирати матеріалу" поки рухалися орбітою. Простіше кажучи, вони просто поглинали усе, що траплялося їм на шляху, - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що це відкриття вдалося зробити завдяки детекторам гравітаційних хвиль LIGO та Virgo. Вони вміють вловлювати сигнали, які утворюються під час злиття масивних компактних об'єктів: чорних дір чи нейтронних зірок.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?