Астрономи пояснили причину виникнення надмасивних чорних дір
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи пояснили причину виникнення надмасивних чорних дір

Астрономи пояснили причину виникнення надмасивних чорних дір
Джерело:  online.ua

Нещодавно науковці відкрили надмасивну чорну діру у відносно невеликій галактиці. Це може допомогти з’ясувати причину її виникнення.

Джерело: пресслужба NASA

Дослідники використали рентгенівську обсерваторію Чандра НАСА, щоб ідентифікувати чорну діру, що приблизно на 200 тис разів більше маси Сонця. Вона схована в газі та пилу в галактиці Mrk 462.

Mrk 462 містить лише кілька сотень мільйонів зірок, що робить її карликовою галактикою. Наш Чумацький Шлях є домом для кількох сотень мільярдів зірок. Це один із перших випадків, коли в карликовій галактиці було знайдено сильно сховану або «затьмарену» надмасивну чорну діру.

Ця чорна діра в Mrk 462 є однією з найменших із надмасивних чорних дір. Такі чорні діри, як відомо, важко знайти, — сказав Джек Паркер з Дартмутського коледжу в Нью-Гемпширі, який керував дослідженням разом із колегою Райаном Хікоксом.

У великих галактиках астрономи часто знаходять чорні діри, шукаючи швидкі рухи зірок у центрах галактик. Однак карликові галактики занадто малі й тьмяні, щоб більшість сучасних приладів це могли виявити. Інший метод полягає в пошуку ознак зростання чорних дір, наприклад, газ, який нагрівається до мільйонів градусів і світиться в рентгенівських променях, коли він потрапляє до чорної діри.

Дослідники використовували Чандру, щоб розглянути вісім карликових галактик, які раніше мали натяки на зростання чорної діри. З цих восьми тільки Mrk 462 показав рентгенівську сигнатуру зростаючої чорної діри.

Незвично велика інтенсивність рентгенівського випромінювання вказує на те, що чорна діра Mrk 462 сильно затьмарена газом.

Попередні дослідження показали, що чорні діри виросли до мільярда сонячних мас ще до того, коли Всесвіту було менше мільярда років, що є невеликою частиною його теперішнього віку.

Одна з ідей полягає в тому, що вони виникли, коли масивні зірки стикалися, утворюючи чорні діри, вага яких приблизно в 100 разів перевищує масу Сонця. Однак теорія не може пояснити, як вони могли набирати вагу досить швидко, щоб досягти розмірів, які бачили в ранньому Всесвіті.

Альтернативне пояснення полягає в тому, що ранній Всесвіт був засіяний чорними дірами, які містили десятки тисяч сонячних мас – можливо, внаслідок колапсу гігантських хмар газу та пилу.

Ми не можемо зробити чіткі висновки з одного прикладу, але цей результат повинен заохочувати набагато більш масштабні пошуки похованих чорних дір у карликових галактиках, — сказав Паркер.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?