Астрономи розгадали ще одну таємницю Всесвіту та його структури
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи розгадали ще одну таємницю Всесвіту та його структури

Астрономи розгадали ще одну таємницю Всесвіту та його структури
Джерело:  online.ua

Як стверджують астрономи, великомасштабна структура Всесвіту – це загадкова сторона космології, оскільки подібні структури сягають розмірів багатьох мегапарсек. Нещодавно вченим вдалося дізнатися, що навіть вони обертаються навколо своєї осі.

Джерело: Nature Astronomy

Великомасштабні структури Всесвіту також обертаються довкола своєї осі

За словами астрономів, йдеться про Галактичні нитки, які також називаються філаменти. Варто звернути увагу на те, що це величезні ниткоподібні утворення, середній розмір яких може становити до 260 мільйонів світлових років.

"Формуються вони з мережі темної матерії, на якій немов нанизані об'єкти зі звичайно баріонної матерії. Автори статті стверджують, що ці філаменти теж обертаються у просторі, як і галактики, зірки, чи зоряні системи", - йдеться в повідомленні.

Організацією цього масштабного дослідження займалася команда з Потсдамського астрофізичного інституту Лейбніца. Її вперше вдалося довести, що обертання відбувається на найбільших космологічних масштабах.

"Науковці використали наявну інформацію по тисячах галактик. Було локалізовано положення деяких з цих галактик на різних ділянках філаментів. Потім їх спектр проаналізували та визначити дані про рух кожної галактики, використовуючи ефект Доплера", - пише видання.

Після завершення дослідження вчені дійшли висновеу, що галактики можна розділити на дві групи, які демонструють червоне або синє зміщення. Як відомо, саме це дає зрозуміти, рухаються вони від нас, чи у нашу сторону.

Окрім того, наголошується, що ці дві групи знаходяться на двох різних сторонах галактичної нитки. Після цього астроними зрозуміли, що галактики, знаходячись на різних сторонах філаментів, обертаються як ціле.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?