Астрономи виявили на Марсі місця, де в минулому процвітало життя
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи виявили на Марсі місця, де в минулому процвітало життя

Марс
Джерело:  Space

Життя на Марсі могло процвітати поблизу діючих вулканів і стародавнього озера глибиною 1,6 км.

Де на Марсі місця процвітало життя

Як показує нове дослідження, опубліковане в журналі Nature, мільярди років тому Марс, можливо, був більш тектонічно і вулканічно активний, ніж вважалося раніше. Докази тектонічної активності, яка відбувалася приблизно 4 млрд років тому, надали 63 нових приклади різних вулканів, виявлених у дивному регіоні Марса з дивними властивостями, які відрізняють його від решти планети.

Вчені виявили, що ландшафт регіону на Марсі під назвою Еріданія, що розташований у південній півкулі планети, імовірно, сформувався внаслідок змін, що відбуваються всередині кори планети, а не під впливом сил, що діють над або під корою. Це відкриття може вплинути на пошуки ознак стародавнього позаземного життя, які ведуть марсоходи NASA Curiosity і Perseverance.

За словами вчених, у регіоні Еріданія, колись знаходилося величезне озеро з рідкої води глибиною приблизно 1,6 км. Вулканічні джерела, які знаходилися поруч з водою, могли живити гідротермальні системи, в яких могло процвітати позаземне життя.

Якщо на Землі зараз відбувається активна тектоніка плит і активний вулканізм, то на Марсі ці явища практично відсутні.

Вчені використовували дані орбітальних апаратів, щоб ретельно вивчити регіон Еріданія. Дослідження показало, що склад марсіанської кори в цьому місці має особливий і вона менш щільна та більш товста, ніж інша частина кори Марса.

Також учені виявили 63 приклади відкритого вулканізму в чотирьох різних типах вулканів: вулканічні куполи, стратовулкани, пірокластичний щит і кальдерні комплекси. Вулканічна активність у регіоні Еріданія, як припускають учені, була пов'язана з екстремальною геологічною активністю на Марсі 3,5 млрд років тому.

Тип геологічної активності, що спостерігається на Марсі, являє собою вертикальну тектоніку, коли кора піднімається і опускається. Така тектоніка була попередником повної тектоніки плит, яку ми спостерігаємо сьогодні на Землі.

За словами вчених, нещодавно виявлена геологія Марса може допомогти визначити, як на Марсі могло виникнути життя, а також, як воно могло з'явиться на нашій планеті.

Це пов'язано з тим, що спостережувані на Марсі процеси, які призвели до утворення особливостей марсіанської кори, відбувалися і на Землі. Ці процеси могли призвести до того, що біля гідротермальних джерел могло виникнути життя.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?