Вертоліт NASA встановив новий рекорд дальності польоту на Марсі
Категорія
Технології
Дата публікації

Вертоліт NASA встановив новий рекорд дальності польоту на Марсі

Марс
Джерело:  Space.com

Маленький літальний апарат Ingenuity здійснив уже 70 польотів на Червоній планеті, але 69-й виліт над поверхнею Марса став рекордним

Вертоліт NASA встановив новий рекорд дальності польоту на Марсі

Коли в лютому 2021 року на Марсі приземлився гелікоптер Ingenuity разом із марсоходом Perseverance, то вчені не були впевнені в тому, що цей апарат зможе успішно впоратися з поставленим завданням. А саме з демонстрацією можливості польоту літального апарату в розрідженій атмосфері Марса. Але вже минуло майже 3 роки з моменту першого польоту Ingenuity, він зміг піднятися вже 70 разів у повітря, а під час 69-го польоту наприкінці грудня, літальний апарат встановив новий рекорд дальності польоту.

Науковці з NASA кажуть, що гелікоптер Ingenuity, який мав здійснити лише 5 польотів на Марсі, вже давно перевершив усі очікування. А під час 69-го польоту він встановив черговий рекорд на Марсі.

Літальний апарат вагою всього 1,8 кг зміг пролетіти дистанцію довжиною майже 706 метрів. До цього найдальшою дистанцією, яку долав вертоліт, була відстань у 704 метри. Минулий рекорд було встановлено у квітні 2022 року. Також Ingenuity встановив ще один рекорд. Під час цього польоту він набрав найбільшу швидкість за весь час своїх вильотів на Марсі — 36 км/год.

На сьогодні вертоліт Ingenuity за 70 польотів на Марсі подолав відстань майже 17 км, вище за все апарат піднімався на 24 метри над поверхнею Марса і загалом провів у польотах трохи більше ніж 127 хвилин. До речі, останній рекордний політ Ingenuity тривав 135 секунд.

Що стосується напарника гелікоптера Ingenuity марсохода Perseverance, то він уже проїхав у кратері Єзеро 23 729 метрів за майже 3 роки перебування на Марсі. Але поки що рекордною відстанню, яку подолав марсохід на Червоній планеті, залишається досягнення марсохода Opportunity. Цей апарат NASA з 2004 по 2018 рік зміг проїхати 45 160 метрів.

Навесні 2021 року Ingenuity довів, що польоти в розрідженій атмосфері Марса можливі, але вчені з NASA вирішили продовжити експлуатацію вертольота. Відтоді літальний апарат виконує місію, яка спочатку не була запланована.

Ingenuity є розвідником, який допомагає в навігації марсохода Perseverance під час його переміщення по кратеру Єзеро. У цьому кратері мільярди років тому знаходилося озеро з рідкої води, а також дельта річки.

Марсохід Perseverance за допомогою Ingenuity шукає ознаки життя на Марсі та збирає зразки місцевої породи, які мають бути доставлені на Землю на початку 2030-х років.

Будучи першим літальним апаратом на Марсі, Ingenuity є технологічним першопрохідцем. Його наступники будуть створені на основі даних, отриманих вченими під час польотів вертольота. Наприклад, під час місії з доставки зразків з Марса на Землю будуть задіяні нові потужніші вертольоти, здатні нести кілька кілограмів вантажу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?