Астрономи вперше спостерігали за смертью зірки у режимі реального часу
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи вперше спостерігали за смертью зірки у режимі реального часу

Астрономи вперше спостерігали за смертью зірки у режимі реального часу
Джерело:  online.ua

Групі астрономів вперше довелось спостерігати за смертю гігантської червоної зірки SN 2020tlf, яка вибухнула як наднова.

Джерело:  Scitech Daily

Смерть гігантської зірки. Як це було

Астрономи зазначили, що зірка значно збільшилась у розмірах та збільшила свою світність безпосередньо перед потужним вибухом.

В останній рік свого життя вона також випромінювала надбурхливу хмару газу, це трапилось ще до того, як зірка перетворилась на наднову.

SN 2020tlf розташована на відстані в 120 млн світлових років від Землі в галактиці NGC 5731. Вона була приблизно у 9 разів більшою за Сонце. Безпосередньо перед вибухом температура червоного гіганту складала близько 5 тис Кельвінів, а діаметр зірки був у 750 разів більшим за Сонце.

Це прорив у нашому розумінні того, що робиться з масивною зіркою за кілька миттєвостей до її смерті. Безпосереднє виявлення донаднової активності в червоній надгігантській зірці ніколи раніше не спостерігали у звичайної наднової типу II. Ми вперше спостерігали вибух червоної зірки-надгіганта! Це як дивитися на бомбу уповільненої дії, - повідомив вчений Вінн Якобсон-Галан та його колеги.

Зірку відкрили у 2020 році, коли її світність почала різко зростати. Астрономи використали спектрометр зображення низької роздільної здатності обсерваторії Кека, щоб зафіксувати перший спектр наднової.

Кек відіграв важливу роль у наданні прямих доказів перетворення масивної зірки у вибух наднової. Це як дивитися на бомбу уповільненої дії. Ми ніколи раніше не підтверджували таку бурхливу активність у вмираючої червоної надгігантської зірки, коли ми бачимо, що вона виробляє таке яскраве випромінювання, а потім колапсує та згоряє, - підкреслили астрономи.

Наприкінці свого життя надмасивні зірки перетворюються на червоних гігантів. Ядерний синтез переходить з ядра до зовнішньої оболонки, через це ядро сильно стискається, а зовнішня оболонка зірки під дією випромінювання виштовхується назовні.

Через деякий час відбувається вибух, ядро зірки ще більше стискається і перетворюється на наднову.

Однак до цього моменту вчені не знали, як ведуть себе такі зірки беспосередньо перед вибухом.

Надзвичайна активність червоного гіганту спричинила викид такої кількості радіації та зіркового матеріалу, які ніколи не спостерігались вченими до цього.

SN 2020tlf – це перший зірковий вибух з типовою кривою блиску та спектральною поведінкою наднової другого типу, коли документально підтверджено такий відтік. Можливим поясненням цього може бути те, що або гравітаційні хвилі від злиття неону та кисню, або спалах від згоряння кремнію в ядрі призводять до сплеску енергії в оболонці зірки. Якщо ми в майбутньому виявимо ще більше подій, подібних до SN 2020tlf, це може кардинально змінити наше уявлення останніх місяцях життя зірок, - зазначив Вінн Якобсон-Галан.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?