Науковці знайшли причину збоїв формування нових планет
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Науковці знайшли причину збоїв формування нових планет

Науковці знайшли причину збоїв формування нових планет
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що протопланетний диск, які утворюється біля молодих зірок, є джерелом формування нових планет. Однак лише нещодавно стало відомо, що саме деформація цього диску може бути головною причиною збоїв у процесі утворення нових об'єктів.

Джерело: The Astrophysical Journal

Вчені назвали причину збоїв під час формування нових планет

За словами іноземних науковців, протопланетний диск у зірок формується з "надлишкового" матеріалу, що лишився у навколишньому просторі після формування самого світила.

Він закручується навколо зорі й з часом може утворювати спіральну структуру. Газ та пил диска поступово збивається у все більші об'єкти: так утворюються планети різних розмірів, супутники, карликові планети, планетезималі, астероїди, комети та метеороїди. Простіше кажучи – усе у зоряній системі, окрім самої зірки. Вчені, досліджуючи протопланетні диски, виявили досить багато дисків, які чомусь не мали спіральної структури й були деформовані та викривлені, - пише видання.

Після створення гідродинамічних моделей таких об'єктів, вчені дійшли висновку, що деформація може спровокувати гравітаційнійну нестабільність, а також зашкодити процесу формуванню екзопланет. Ба більше, вказано, що вона стає причиною розігрівання диска, а це також заважаю утворенню нових об'єктів, оскільки, як відомо, газ має бути холодним, щоб злипнутися до купи.

Викривлення протопланетного диска на пізніх стадіях (фото - Phys)

Причинами викривлення структури протопланетних дисків можуть бути гравітаційні зрушення, які викликані, наприклад, іншими зірками, які пройшли близько від системи. Також деформація може виникнути, якщо диск утворився навколо подвійної зоряної системи. Зважаючи на те, що зірки часто утворюються у велетенських молекулярних хмарах, вони спочатку розташовані близько одна до одної – а отже гравітаційно можуть сильно впливати одна на одну. Тому викривлення протопланетних дисків може виявитися дуже частою "проблемою" для утворення нових планет, - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?