Астрономи вперше знайшли планету-канібала, яка поглинула свою сусідку
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи вперше знайшли планету-канібала, яка поглинула свою сусідку

Астрономи вперше знайшли планету-канібала, яка поглинула свою сусідку
Джерело:  online.ua

Газова гігантська екзопланета, що знаходиться на відстані 634 світлових років від нас могла поглинути меншу за себе планету.

Джерело: Science alert

Яка планета могла поглинути іншу

Цією планетою є WASP-76b, і вона вже відома як одна з найгарячіших екзопланет у галактиці.

Обертаючись навколо своєї головної зірки кожні 1,8 дня, WASP-76b досягає температури вище 2000 градусів за Цельсієм. Вчені припускають, що на планеті йдуть дощі з рідкого заліза.

Тепер під керівництвом астронома Стефана Пеллетьє з Монреальського університету в Канаді міжнародна команда астрономів ідентифікувала щонайменше 11 окремих елементів в атмосфері газового гіганта, що свідчать про тенденції поглинання планети.

На додаток до заліза, яке вже спостерігалося в атмосфері екзопланети, команда виявила натрій, кальцій, хром, літій, водень, ванадій, магній, азот, марганець, калій і барій.

Вони також знайшли оксид ванадію, що особливо цікаво: це перший випадок, коли ця молекула була виявлена на екзопланеті.

Як вчені дізналися про поглинання планети

Цікаво, що вміст деяких елементів, які вчені знайшли, був дуже схожий на той, що спостерігався в головній зірці WASP-76b, а також у Сонці. Але вони дуже відрізняються від надлишку, який можна побачити в скелястих планетах, таких як Земля, Венера, Марс і Меркурій. Це може бути підказкою про те, як утворюються газові планети-гіганти.

Склад WASP-76b може означати, що газові гіганти або деякі газові гіганти в будь-якому випадку утворюються подібно до зірок.

Але елементи, які не зовсім відповідали цим надлишкам, також були цікавими, кажуть дослідники. Вони припускають що планета могла поглинути іншу.

Це перше дослідження, яке вимірює надлишок хімічних елементів, таких як нікель, магній і хром, з високою точністю на будь-якій планеті-гіганті. Відхилення їхніх значень від очікуваних привели нас до припущення, що WASP-76b могла поглинути іншу набагато меншу планету, планету з таким же хімічним складом, як Меркурій, - каже астрофізик Мохамад Алі-Діб з Нью-Йоркського університету Абу-Дабі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?