Астрономи зафіксували масштабне зіткнення галактик — відео
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи зафіксували масштабне зіткнення галактик — відео

Астрономи зафіксували масштабне зіткнення галактик — відео
Джерело:  online.ua

Астрономи із рентгенівської космічної обсерваторії змогли зафіксувати зіткнення двох масивних груп галактик. На відео, яке опублікували вчені, видно, як від місця зіткнення відділяється рожева хвиля речовини. Ця велетенська структура – газовий хвіст. Варто звернути увагу на те, що направлений він практично перпендикулярно руху одного з галактичних скупчень.

Джерело: Chandra X-ray Center

Вчені зняли на відео масштабне зіткнення галактик

За словами науковців, скупчення галактик – це одні з найбільших структур у Всесвіті. Вони утримуються разом гравітацією та містять сотні або навіть тисячі окремих галактик, які занурені в гігантські океани перегрітого газу, маса якого більша за масу галактик у скупченні.

У зв'язву з величезною масою зіткнення і злиття скупчень галактик є одними з найбільш енергійних подій у Всесвіті. Астрономи, які спостерігали за об'єктом Abell 1775, виявили, що у нього було бурхливе минуле.

"Коли між двома скупченнями галактик різного розміру відбувається зіткнення, то менше скупчення починає "проходити" крізь більше, хоча і має меншу масу. Та коли справа доходить до гравітаційного тяжіння, то більше скупчення має значну перевагу. У міру того, як менший кластер рухається крізь більший, то втрачає гарячий газ через тертя. Через це вздовж шляху меншого кластера утворюється слід або хвіст, який "йде" за скупченням", - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що після того, як центр меншого кластера проходить повз центр більшого, газ у хвості починає зустрічати менший опір і пролітає над центром свого кластера.

Що цікаво, це може спровокувати роздвоєння хвоста та утворенню "рогатки". В такому випадку він летить в сторону, вигинаючись при віддаленні від центру скупчення.

В результаті дослідження вдалося з'ясувати, що рух газу всередині кластера може бути причетним за інші структури, виявлені при спостереженні Abell 1775. До прикладу, дві "нитки", розташовані поруч з джерелом джета.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?