Астрономи знайшли дві "суперземлі" в придатній для життя зоні. Що про них відомо
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи знайшли дві "суперземлі" в придатній для життя зоні. Що про них відомо

Астрономи знайшли дві "суперземлі" в придатній для життя зоні. Що про них відомо
Джерело:  online.ua

Астрономи помітили дві екзопланети типу «суперземля», що обертаються в межах зони життя сусідньої зірки. 

Джерело: Space.com

Чи може бути життя на нових екзопланетах

Кожна з цих планет трохи більша за Землю і обидві оточують одну й ту ж зірку - червоного карлика.

Екзопланети були помічені супутником NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), коли вони перетинали свою батьківську зірку TOI-2095, яка знаходиться приблизно в 137 світлових роках від нашої Сонячної системи.

Зазначимо, що 1 світловий рік дорівнює приблизно 9,5 трильйона кілометрів.

Як червоний карлик, TOI-2095 є частиною найбільшого сімейства зірок у Всесвіті. Відомо, що червоні карлики, незважаючи на те, що вони холодніші за сонце, переживають сильні спалахи ультрафіолетового та рентгенівського випромінювання в молодості.

Це випромінювання може зменшити атмосфери планет, що обертаються відносно поблизу. Як наслідок, вчені не впевнені, чи планети в зоні життя червоного карлика насправді сприятливі для життя, подібного до Землі.

Нагадаємо, що зона життя визначається як діапазон відстаней планети від зірки, на якому рідка вода може бути стабільною на поверхні планети.

Що відомо про нові планети

Планети отримали назви TOI-2095 b і TOI-2095. Видання зазначає, що вони є спокусливими для подальших досліджень астрономів.

Відстань між найближчою до червоного карлика планетою TOI-2095 b і її зіркою становить приблизно одну десяту середньої відстані між Землею та Сонцем. Вона в 1,39 рази ширша за нашу планету, але має в 4,1 рази більшу за її масу.

Вона обертається навколо зірки за 17,7 земних днів.

Друга планета системи, TOI-2095 c, знаходиться трохи далі, ніж її аналог. Вона обертається навколо зірки 28,2 земних днів. Ця екзопланета має діаметр приблизно в 1,33 рази більший, ніж Земля, і в 7,5 разів більша за масу нашої планети.

За словами дослідників, температура на поверхні планет, ймовірно, становить від 24 до 74 градусів Цельсія.

Тепер команда астрономів з університету Ла-Лагуна в Іспанії має намір продовжити дослідження двох ексзопланет, зокрема вчені планують дізнатися, чи вдалося цим двом планетам зберегти свою атмосферу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?