Астрономи нарешті знайшли причину збільшення чорних дір
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Астрономи нарешті знайшли причину збільшення чорних дір

Астрономи нарешті знайшли причину збільшення чорних дір
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що чорну діру неможливо побачити. Однак астрономи, до прикладу, можуть зафіксувати процес злиття двох чорних дір, оскільки компактні об'єкти породжують гравітаційні хвилі – збурення самої тканини простору-часу. Нещодавно вчені змогли знайти відповідь на ще одне запитання, яке стосується цих загадкових астрофізичних об'єктів.

Джерело: The Astrophysical Journal Letters

Чому насправді збільшуються чорні діри

Науковці дійшли висновку, що чорні діри занадто великі, що не вписується у сучасні моделі. Нещодавно вони дізналися, що розширення Всесвіту безпосередньо впливає на фіксовану масу чорних дір.

Що важливо розуміти, астрономи зазвичай моделюють чорні діри всередині Всесвіту, який не розширюється, оскільки це спрощує розв'язання рівняння Ейнштейна. Це працює, оскільки, до прикладу, злиття двох чорних дір – це процес, який триває декілька секунд.

Як стверджують вчені, якщо заглибитися й все ретельно проаналізувати, стає очевидним, що маса чорних дір збільшується разом із розширенням Всесвіту. Науковці називають це космологічним зв'язком.

"Науковці змоделювали народження, "життя" та смерті мільйонів пар зірок, щоб перевірити власну гіпотезу. Після смерті зорі та утворення чорної діри, науковці помітили, що маса чорних дір продовжувала рости без поглинання матеріалу "зі сторони" – не було злиття з іншою чорною дірою чи нейтронною зорею, не поглинався матеріал інших зірокТепер астрономи порівняли результати моделювання зі спостереженнями інтерферометрів LIGO та VIRGO, які фіксують гравітаційні хвилі", - йдеться в повідомленні.

Астрономи звернули увагу на те, що розширення Всесвіту "розтягує" гравітаційні хвилі. Якщо коротко, тепер при реєстрації гравітаційних хвиль будуть враховувати те, що Всесвіт розширюється, щоб вірно трактувати маси далеких об'єктів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?