Атака СБУ на НПЗ у Туапсе масштабно обвалила нафтопереробку Роснєфті
Категорія
Світ
Дата публікації

Атака СБУ на НПЗ у Туапсе масштабно обвалила нафтопереробку Роснєфті

Атака СБУ на НПЗ у Туапсе
Джерело:  online.ua

У Росії відбувається стрімке падіння об'ємів нафтопереробки. Найбільше наразі страждає компанія “Роснєфть”.

Атака дронів СБУ на НПЗ у Туапсе має серйозні наслідки для РФ

Згідно з даними журналістів, протягом минулого місяця російські нафтопереробні компанії скоротили виробництво на 4% порівняно з січнем 2023 року.

Що важливо розуміти, наймасштабніше падіння зафіксоване у "Роснєфті" — йдеться аж про 10%.

Як відомо, саме НПЗ цієї компанії у ніч проти 25 січня атакували дрони Служби безпеки України.

Компанія скоротила перероблення нафти на 10% рік до року — приблизно до 170 тис тонн на добу. Це пов'язано насамперед із зупинкою нафтопереробного заводу в Туапсе, куди прилетіли дрони.

Не можна також проігнорувати той факт, що нафтопереробний завод у Туапсе — один з найбільших та найстаріших у Росії, його побудували ще у 1929 році.

Окрім того, наголошується, що потужність НПЗ сягає 12 млн тонн нафти на рік, або 240 тис барелів на добу. Він виробляє моторне паливо, мазут, вакуумний газойль і дизельне пальне з високим вмістом сірки.

Журналісти звертають увагу на те, що експорт через сусідню нафтоперевалку йде в Туреччину, Китай, Малайзію та Сінгапур.

СБУ пошкодила унікальну російську установку первинної обробки нафтопродуктів

Український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар пояснив, чому атака СБУ на НПЗ у Туапсе стала новою серйозною проблемою для Москви.

Річ у тім, що українським дронам вдалося пошкодити російську установку ЭЛОУ-АВТ-12 (ЭЛОУ-АВТ: установка електрознесолювання та зневоднення нафти, атмосферної та вакуумної перегонки).

Установка дозволяє забезпечити виробництво горючого (у тому числі й реактивного для дозвукової авіації) з експортною якістю. Туапсинський НПЗ орієнтований на експорт, щоб поповнювати бюджет війни відповідними відрахуваннями. Враховуючи географію розташування ТНПЗ, логічно припустити, що частина продукції (дизель, гас) потрапляла й для потреб окупаційних військ рашистів на півдні.

Михайло Гончар

Михайло Гончар

Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ»

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?