Діяли у 3 областях. СБУ викрила агентурну мережу ФСБ
Категорія
Україна
Дата публікації

Діяли у 3 областях. СБУ викрила агентурну мережу ФСБ

СБУ
СБУ

Служба безпеки України викрила агентурну мережу ФСБ, яка діяла у трьох областях. Серед затриманих – інженерка оборонного заводу та чиновниця міськради на Донеччині.

Що відомо про агентурну мережу ФСБ

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала розгалужену агентурну мережу ФСБ. У результаті спецоперації одночасно затримано 5 російських агентів, які діяли в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях.

Зловмисники розвідували місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки ЗСУ на прифронтових територіях.

Повідомляється, що фігуранти намагалися виявити склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами Сил оборони, також їх цікавили геолокації та особливості роботи промислових потужностей, де ремонтують важке озброєння українських військ.

Крім того, поплічники окупантів збирали відомості про наслідки ворожих прильотів і допомагали коригувати нові ракетні атаки росіян.

Для конспірації зловмисники діяли окремо один від одного, але були "підзвітні" єдиному куратору — кадровому співробітнику ФСБ. СБУ підкреслює, що його установчі дані уже відомі силовикам, — повідомили в СБУ.

Серед затриманих − посадовиця відділу однієї із міськрад Донеччини, ексочільник місцевого комунального підприємства, мешканка Краматорська, інженерка-технологиня одного із оборонних підприємств Запоріжжя та посадовець транспортної компанії з Одещини.

За даними слідства, до вербування російською спецслужбою кожен із фігурантів був активним учасником прокремлівських груп у популярних месенджерах.

Для комунікації з агентами російський куратор створив кожному з них анонімний чат, з яких видаляли всю прочитану переписку.

Яке покарання загрожує агентам

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони, які вони використовували для листування з ФСБ.

Фігурантам оголосили про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) ККУ.

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення, — підсумували в СБУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?