Атака ХАМАС на Ізраїль планувалася у тунелях з телефонними лініями під Газою — CNN
Категорія
Світ
Дата публікації

Атака ХАМАС на Ізраїль планувалася у тунелях з телефонними лініями під Газою — CNN

ХАМАС
Джерело:  СNN

Маленька група бойовиків ХАМАС планувала раптове вторгнення в Ізраїль, спілкуючись через мережу стаціонарних телефонів, вбудованих в мережу тунелів. Це відбувалося протягом двох років.

Терористи ХАМАС планували напад на Ізраїль у тунелях

Бойовики угруповання ХАМАС при плануванні нападу на Ізраїль тривалий час використовували телефонні лінії, прокладені в тунелях під Сектором Газа.

Про це повідомляє CNN.

За даними джерел агентства, невеликий осередок бойовиків ХАМАС планував раптове вторгнення в Ізраїль. А спілкувалися вони два роки через мережу стаціонарних телефонів, вбудованих в мережу тунелів.

Використання такої системи зв'язку та розробку бойовиками операції з підготовки нападу дозволяють припустити розвідувальні дані, надані Сполученим Штатам Америки ізраїльською стороною.

Телефонні лінії в тунелях під Сектором Газа дозволяли членам ХАМАСу таємно спілкуватися, унеможливлюючи їх відстеження ізраїльською розвідкою.

Також стверджується, що з цією метою бойовики уникали використання комп'ютерів та мобільних телефонів упродовж дворічного періоду.

Подібні розвідувальні дані про стаціонарний зв'язок певною мірою дозволяють пояснити, чому Ізраїль та США не очікували такої атаки ХАМАС 7 жовтня.

Тунелі під Газою: що відомо

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) називає тунелі, побудовані ХАМАС за останні близько 15 років, "метро Гази".

Вони є великим лабіринтом, який використовується для зберігання ракет і схованок з боєприпасами, а також дає можливість бойовикам пересуватися непомітно. У ЦАХАЛ також заявляють, що в тунелях розташовані життєво важливі центри управління та контролю організації ХАМАС.

Одна зі звільнених бойовиками заручниць розповіла, що після свого викрадення її затягли в мережу тунелів, і в одному з них вона спала на матраці на підлозі.

За словами джерел агентства, невеликий осередок ХАМАС чекав безпосередньо перед початком атаки, щоб підготувати більшу групу бойовиків для наземного вторгнення до проведення конкретної операції.

Також повідомляється, що деякі навчання, які проводили бойовики над землею, помічала ізраїльська сторона, але це не викликало серйозної тривоги.

Також Іран протягом багатьох років допомагав ХАМАС розробляти тактику оперативної безпеки.

Ізраїлю було відомо про використання бойовиками провідних систем зв'язку ще до жовтневого нападу.

Так, раніше влітку ізраїльські військові здійснили рейд на місто Дженін на півночі Західного берега в рамках операції "Дім та сад", і тоді ЦАХАЛ виявив захищені провідні лінії зв'язку та камери відеоспостереження, які заздалегідь попереджали про пересування ізраїльських військ.

Тоді військові Ізраїлю заявили, що завдали удару по об'єднаному оперативному командному центру, який використовували осередки бойовиків у Дженіні. У ЦАХАЛ також зазначили, що він використовувався для "розширеного спостереження та розвідки" та був "центром координації та зв'язку між терористами".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?