Пройшла через пекло. Звільнена заручниця ХАМАС розкрила деталі перебування у полоні
Категорія
Світ
Дата публікації

Пройшла через пекло. Звільнена заручниця ХАМАС розкрила деталі перебування у полоні

Газа
Джерело:  BBC

85-річна Йохевед Ліфшиц, яку ХАМАС звільнив з заручників після двох тижнів ув’язнення, розповіла, що з більшістю заручників «поводилися добре» та в них був доступ до лікарів та їжі.

Що відомо про полон ХАМАСу

ХАМАС відпустив Йохевед Ліфшиц та іншу жінку, 79-річну Нуріт Купер, 23 жовтня.

Ліфшиц розповіла, що її та її чоловіка Одеда викрали з кібуцу Нір Оз на півдні Ізраїлю 7 жовтня озброєні бойовики ХАМАС на мотоциклах і забрали в «павутину» тунелів під Газою.

На кібуц Нір Оз напали рано-зранку. ХАМАС винищив невелику громаду, вбивши або викравши, як вважається, кожного четвертого жителя, у тому числі багато дітей.

Під час подорожі її били палицями, але Ліфшиц сказала, що з більшістю заручників «поводилися добре».

На відео можна побачити, як звільнена бабуся тисне руку бойовику ХАМАС за кілька секунд до того, як її передали Міжнародному Червоному Хресту на контрольно-пропускному пункті Рафах між Газою та сусіднім Єгиптом.

Шалом, — вона, здається, каже бойовику, — єврейське слово, що означає мир.

Умови утримання в полоні ХАМАСу

На пресконференції в лікарні Іхілов у Тель-Авіві лише через кілька годин після звільнення, Ліфшиц пояснила, що вона була серед 25 заручників, яких взяли в тунелі, і через кілька годин п'ятьох людей з її кібуцу, включно з нею, забрали в окрему кімнату. Там кожен з них мав охорону та доступ до фельдшера та лікаря.

Вона описала чисті умови всередині, з матрацами на підлозі, на яких вони могли спати. Ще одному полоненому, який отримав важкі травми в аварії на мотоциклі по дорозі в Газу, надав допомогу лікар.

Вони стежили, щоб ми не хворіли, і кожні два-три дні з нами був лікар.

Вона також сказала, що вони мали доступ до необхідних ліків.

Вони їли ту саму їжу - піту з сиром і огірком - що й охоронці ХАМАС.

Відповідаючи на запитання репортера, чому вона потиснула руку озброєному нападнику, Ліфшиц відповіла, що ті, хто захопили заручників, поводилися з нею добре, а інші заручники були в хорошому стані.

Нагадаємо, що внаслідок атаки ХАМАС 7 жовтня загинуло понад 1400 осіб, переважно мирних жителів.

Загалом з понад 200 заручників було звільнено чотирьох. 20 жовтня були звільнені двоє ізраїльтян із США, мати та дочка Джудіт і Наталі Раанан.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?