Автор першої копії "Мони Лізи" відтворив і "Спасителя світу" да Вінчі – дослідження
Категорія
Культура
Дата публікації

Автор першої копії "Мони Лізи" відтворив і "Спасителя світу" да Вінчі – дослідження

Автор першої копії "Мони Лізи" відтворив і "Спасителя світу" да Вінчі – дослідження
Джерело:  online.ua

Невідомий помічник Леонардо да Вінчі, який є автором копії, відомої як "Мона Ліза з Прадо", також скопіював "Святу Анну" і "Сальватора Мунді" (Спасителя світу).

 Джерело: The Art Newspaper

В музеї Мадрида відкривається виставка, присвячена версії Мони Лізи в Музеї Прадо, вона проливає нове світло на оригінал Леонардо да Вінчі. У деякому сенсі копія дає краще уявлення про наміри художника, ніж оригінал з Луврського музею в Парижі.

Працівники музею Прадо приписують копію одному з двох асистентів майстерні да Вінчі. Фахівець з Леонардо Мартін Кемп з Оксфордського університету відноситься до мадридської картини з деяким ентузіазмом:

Мона Ліза з Прадо "передає почуття чарівної тривоги, а не духовної усвідомленості Лізи Леонардо».

Обидві картини були намальовані в студії Леонардо да Вінчі

Ще десять років тому картина Прадо вважалася просто однією з численних ранніх копій Мони Лізи. Потім консерватори підтвердили, що її чорний фон був перефарбований пізніше, а під ним знаходився пейзаж, такий самий, як на оригіналі.

Мона Ліза з Прадо

Коли шар вирішили зняти в 2012 році було оголошено про захоплююче відкриття: оригінал Лувра та копія Прадо мають схожі виправлення, підмалювання. Імовірно це означає, що вони були намальовані пліч-о-пліч в студії Леонардо в один і той же час, і копія Прадо, не зроблена з повністю завершеного оригіналу, а малювалась під час його створення.

Частини композиції копії збереглися краще, ніж оригінал

Важливо відзначити, що деякі частини композиції збереглися краще, ніж оригінал. До них відносяться осі стільця, оборка по краю тканини на грудях жінки і вуаль навколо її лівої руки. Кольори копії Прадо значно яскравіші і, ймовірно, ближчі до оригіналу, оскільки картина Лувру сильно затемнена знебарвлюючим лаком. Копія також краще відображає зовнішній вигляд загадкової посмішки Джоконди.

Ключове питання - датування копії

Ключове питання - датування копії Прадо Мони Лізи. Веб-сайт колекції галереї в даний час інформує про цей самий період створення, що і оригінал. Це період часу від 1503 року до смерті Леонардо в 1519 році.

Але нові дослідження можуть звузити цей проміжок часу до 1507-1516 років.

Виставка «Леонардо і копія Мони Лізи», яка триватиме до 23 січня в мадридському музеї, стане першою виставкою, присвяченою картині з Прадо.

“Сальватор Мунді”

«Сальваторе Мунді» (фото - commons.wikimedia.org)

На веб-сайті Прадо як і раніше вказано, що його копія належить «одному з учнів Леонардо, ймовірно, Франческо Мельці».

Найцікавіше, що Прадо тепер приписує цьому ж учневі Леонардо і дві інші копії картини да Вінчі. Йдеться про «Сальваторе Мунді» в так званій версії Ганая (1505-15 рр.), і «Святу Анну» з музею Хаммера в Лос-Анджелесі (1508-13 рр.).

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?