Єлизавета II більше не буде головою Барбадосу. І це не повалення монархії
Категорія
Світ
Дата публікації

Єлизавета II більше не буде головою Барбадосу. І це не повалення монархії

Єлизавета II більше не буде головою Барбадосу. І це не повалення монархії
Джерело:  online.ua

Барбадос втрачає залишки колоніальної системи, що сягає корінням у минуле, стає республікою і знімає королеву Єлизавету II з посади глави держави. У свою чергу монархиня надіслала країні привітання з нагоди знаменного дня. Принц Чарльз прибув на Карибський острів, щоб приєднатися до церемонії інавгурації обраної президенки Сандри Мейсон.

Джерело: The Guardian

Принц вирушив на острів у неділю, щоб підтвердити «незліченну кількість» зв'язків між народами двох країн. Він виступив із промовою сьогодні, 30 листопада, у 55-ті роковини незалежності країни від Великої Британії, Барбадос розпочав новий розділ у своїй історії.

Я відвідала Барбадос напередодні здобуття країною незалежності на початку 1966 року. Це країна, яка може пишатися своєю яскравою культурою, спортивною майстерністю і красою природи, яка притягає відвідувачів зі всього світу, зокрема багатьох людей зі Сполученого Королівства, - заявила британська королева.

Останній раз королеву детронізовали в 1992 році, коли острівна держава Маврикій проголосила себе республікою. За рішенням Барбадосу уважно стежитимуть інші члени Співдружності, особливо в районі Карибського басейну.

Колоніальна історія Барбадосу 

Нагадаємо, рабство в британських колоніях, зокрема, у Вест-Індії, було скасовано 1834 року. У Барбадосі повній емансипації від рабства передував шестирічний період навчання. Однак у наступні кілька років, завдяки майновому цензу під час голосування на виборах, власники плантацій та британські торговці все ще домінували в місцевій політиці.

Понад 70% населення, включаючи жінок, які не мають громадянських прав, було виключено із демократичного процесу. Так тривало до 30-х років, коли нащадки звільнених рабів організували рух за політичні права.

Зважаючи на це, сьогоднішні урочистості можуть супроводжувати акції барбадосців з вимогами вибачень та репарацій за колоніальні часи та практику рабовласництва.

Зазначимо, останнім часом британська королева досить рідко відвідує публічні заходи. Нещодавно вона вперше за 22 роки пропустила церемонію, присвячену Дню пам’яті полеглих.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?