Байден дав негайне завдання Зеленському — чого чекає Білий дім
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден дав негайне завдання Зеленському — чого чекає Білий дім

Байден дав негайне завдання Зеленському — чого чекає Білий дім
Джерело:  online.ua

Україна отримала від США бажані гарантії безпеки в енергетиці та обіцянки допомоги по Донбасу, але натомість отримала домашнє завдання, від виконання яких і буде залежати подальша підтримка Вашингтона. Це завдання озвучив українському лідеру Володимиру Зеленському Джо Байден під час зустрічі в Білому домі. Це завдання стосується реформ.

Джерело: РБК-Україна

Про домашнє завдання Зеленському від Байдена розповів глава МЗС України Дмитро Кулеба. Він вважає, що від візиту Зеленського в Білий дім обидві сторони отримали те, що хотіли.

За словами Кулеби, американська сторона позитивно оцінила зусилля України по глибинним реформам, зокрема в сфері правосуддя і земельної реформи.

"Президент Байден під час зустрічі показав всебічну готовність сприяти планом президента Зеленського по трансформації України в сучасну, стійку і конкурентоспроможну демократію західного зразка - гідного члена трансатлантичної спільноти", - заявив Кулеба.

Говорячи про домашнє завдання для Зеленського, Кулеба згадав про фінансові домовленості українського лідера з президентом США. Вони передбачають, що експортно-імпортний банк США відкриє кредитну лінію розміром 3 млрд доларів США для фінансування реалізації проєктів американських компаній в Україні в сфері інфраструктури, енергетики, сільського господарства тощо. Також США виділять 45 млн доларів для реалізації гуманітарних проектів на українських територіях, прилеглих до зони російсько-українського збройного конфлікту.

"Взагалі у мене є стійке відчуття, що візит президента Зеленського в США відкрив Україні двері в американські фінансові інститути", - підкреслив Кулеба.

Які реформи чекає Байден від Зеленського

У спільній письмовій заяві Зеленського і Байдена, прийнятої ще перед їх двосторонніми переговорами, вказано, що США чекають від України:

  • реформ в секторі оборони і безпеки - Штати чекають реформи Служби безпеки України з чітким визначенням її повноважень і посилення правил, що захищають права людини та забезпечують ефективний громадський нагляд;

  • реформування судової системи та боротьби з корупцією - негайного обрання нового Спеціалізованого антикорупційного прокурора і прийняття законодавства для захисту повноважень директора НАБУ, а також забезпечення прозорого і надійного процесу відбору наступника;

  • посилення відповідальності за насильство проти будь-якої особи незалежно від статі, раси, етнічної приналежності, релігії, сексуальної орієнтації або політичних поглядів, в тому числі через законодавство;

  • реформування державних підприємств, захисту незалежності центрального банку, посилення нагляду за фінансовим сектором і створення справедливої середовища для бізнесу та інвестицій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?