Байден обговорить з Меркель Північний поток-2 через ризики для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден обговорить з Меркель Північний поток-2 через ризики для України

Байден обговорить з Меркель Північний поток-2 через ризики для України
Джерело:  online.ua

Американський президент Джо Байден планує обговорити з німецькою федеральною канцлеркою Ангелою Меркель “Північний потік-2” та його ризики безпосередньо для України.

Джерело: Голос Америки

За оприлюдненими даними, під час зустрічі у Вашингтоні буде обговорено також інші питання, які стикаються з суверенітетом і територіальною цілісністю України.

Згідно з уточненням джерел в адміністрації Байдена, той озвучить “свої давні побоювання” щодо “Північного потоку-2”. Зокрема, американська сторона хоче гарантій від офіційного Берліну стосовно газогону, який жодним чином не будуть використовувати як “інструмент примусу проти України” чи інших держав.

Відзначається, що Байден і Меркель під час підсумкової пресконференції не виступатимуть з оголошеннями про результати зустрічі чи говорити про “Потік”.

Своєю чергою The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела у федеральному уряді Німеччині уточнило, що канцлерка не збирається давати конкретних зобов’язань для припинення поставок газу з РФ у разі обурливих рішень Москви.

“Це європейське питання, яке можна вирішити виключно в Європі”, - наголосив анонімний посадовець.

Водночас джерела додали, що чинним залишається запрошення Байдена, яке адресоване президенту Володимиру Зеленському. Той може здійснити перший офіційний американський візит влітку, хоча його дату ще не оголошено навіть приблизно.

Україна та Північний потік-2

Сам Зеленський раніше виступав із заявою про гарантії, які необхідні Україні для подолання потенційної газової кризи через російську трубу.

“Для нас це не просто слова — енергетична безпека. Ми отримуємо за транзит 2 млрд доларів щорічно за транзит. Якщо ми говоримо про "зелений курс" України, куди ми йдемо — це про зменшення видобутку і користування газом, зменшення теплової генерації. Де ми беремо на все це гроші? Два мільярди — а частина цих грошей ми витрачаємо і на інфраструктуру, і на нашу армію, і на зміну енергетичної інфраструктури України. Звідки брати ці гроші?” — наголосив президент.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?