Байден ухвалив неочікуване рішення щодо Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Байден ухвалив неочікуване рішення щодо Донбасу

Байден ухвалив неочікуване рішення щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак офіційно повідомив, що США готові до участі в нормандському форматі, однак досі залишається важлива умова, яка повинна бути виконаною. З такою заявою посадовець виступив після зустрічі українського лідера Володимира Зеленського з американським президентом Джозефом Байденом.

Джерело: "Право на владу".

США готові брати участь у нормандському форматі

За словами Андрія Єрмака, який разом з українським президентом перебуває в Сполучених Штатах, для участі США повинна бути згода всіх інших учасників формату.

"Переговори можуть статися, коли є згода на це всіх сторін. Можу тільки сказати, що Сполучені Штати – і вони підтвердили це – готові брати участь", - підкреслив очільник ОП.

На переконання Андрія Єрмака, коли Штати приєднаються до нормандського формату, то зроблять все можливе для того, щоб допомогти Україні припинити війну й гарантувати дійсно стійку систему безпеки.

За словами очільника Офісу президента, питання заміни мінського формату або відмова від нього під час офіційного візиту української делегації в США не розглядалися.

Що необхідно знати про нормандський формат:

Нормандський формат - це тип зустрічей у чотиристоронньому форматі, в якому беруть участь Україна, Росія, Німеччина й Франція. Головна тема – агресія РФ та Донбасі та окупація східних територій нашої країни.

Як уже згадувалося раніше, формат отримав свою назву через першу зустріч, яка 6 червня 2014 року відбулась у французькій Нормандії – у місті Бенувіль.

Що важливо розуміти, остання зустріч відбулась 9 грудня 2019 року в Парижі. На ній Україну вперше представляв чинний глава держави Володимир Зеленський, а не Петро Порошенко. Він провів переговри з німецькою канцлеркою Ангелою Меркель, французьким лідером Еммануелем Макроном та очільником Кремля Володимиром Путіним.

Ідея можливого приєднання США до нормандського формату обговорювалося останні декілька років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?