Байден визнав неможливість зупинити Північний потік-2
Категорія
Світ
Дата публікації

Байден визнав неможливість зупинити Північний потік-2

Байден визнав неможливість зупинити Північний потік-2
Джерело:  online.ua

Американський президент Джо Байден оголосив, що процес будівництва російського газогону “Північний потік-2” не можна зупинити на його завершальній стадії.

Джерело: CNN

За словами іноземного політика, наразі немає жодної можливості для блокування кремлівського проєкту.

“Проєкт “Північний потік” завершено на 99%. Ідея про те, що можна було щось сказати або зробити, щоб зупинити його, була неможлива”, - наголосив Байден під час публічного виступу у штаті Кентуккі.

Він нагадав про плідне обговорення “Потоку” з федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

“І вона працює, і з урядом Німеччини з приводу зобов’язання, яке передбачає, що, якщо насправді Росія докладе всіх зусиль, щоб свідомо завдати шкоди Україні або іншим країнам, вони дадуть відповідь”, - стверджує президент Сполучених Штатів.

Переговори США та ФРН

Нещодавно американська та німецька влада обговорили питання “Північного потоку-2” й підтримки України на тлі завершення будівництва цього газогону. Для цього було ухвалено спеціальну угоду, яка починається з запевнення рішучої підтримки суверенітету, територіальної цілісності, незалежності України та її європейського шляху.

Передбачається, що угода буде спрямована на взаємодію між двома державами на випадок зловживання Росією свого статусу постачальника газу для тиску на Україну. Зокрема Берлін буде домагатися продовження транзитного контракту між Києвом і Москвою ще на 10 років після 2024 року, коли завершиться чинний.

Водночас партнери планують розвивати альтернативні джерела енергії в Україні. Німеччина зобов’язалась створити та управляти Зеленим фондом для України, щоб підтримати енергетичний перехід України, енергоефективність та енергетичну безпеку. Берлін внесе в цей фонд 175 млн доларів і буде підтримувати інвестиції на суму не менше 1 млрд доларів. США мають намір підтримати ініціативу за допомогою технічної допомоги і політичної підтримки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?