Бельгія планує надати Україні 611 млн євро військової допомоги — Умєров
Категорія
Світ
Дата публікації

Бельгія планує надати Україні 611 млн євро військової допомоги — Умєров

Рустем Умєров
Прапор Бельгії

Міністерка оборони Бельгії Людивін Дедондер заявила, що у 2024 році Бельгія планує надати Україні 611 млн євро військової допомоги та підтримуватиме модернізацію ЗСУ.

Бельгія допоможе військовій сфері України

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з бельгійською колегою Людивін Дедондер, під час якої очільники відомств обговорили останні події на фронті та перспективи оборонної співпраці між країнами.

Про це повідомив Умєров у Facebook.

Дедондер заявила колезі, що цього року Бельгія планує надати 611 млн євро військової допомоги та має довгострокове зобов’язання підтримувати модернізацію наших сил оборони.

Вдячний Бельгії за участь в коаліції військово-повітряних сил, зокрема в програмі підготовки пілотів. Високо ціную непохитну підтримку Бельгійських партнерів, – наголосив Умєров.

Бельгійська міністерка оборони Людивін Дедондер повідомила, коли Бельгія передасть Україні винищувачі F-16: це станеться у 2025 році

За її словами, Бельгія у межах додаткової допомоги у 2025 році передасть Україні кілька винищувачів-бомбардувальників F-16. Точна кількість наданих літаків залежатиме від "нарощування наших нових можливостей F-35".

Крім того, країна готуватиме українських пілотів та запропонує взяти на себе технічне обслуговування всього парку F-16 коаліції.

Міністерка вказала, що бельгійці тренуватимуть українців у Бельгії, Данії та, можливо, ще в одній з країн Європейського Союзу. Навчання на українській території наразі не розглядають.

Ми перебуваємо в процесі надання допомоги Україні в модернізації її збройних сил. І я думаю, що те, що ми тут пропонуємо, є фундаментальним і набагато кращим, ніж просто оголосити про відправку кількох літаків F-16, – додала Дедондер.

Що відомо про навчання на F-16

Два бельгійські літаки F-16B розмістять на данській авіабазі Скидструп з березня по вересень, протягом двох періодів по вісім тижнів.

Навчання включатиме підготовку не лише пілотів, але й українських інженерів і планувальників місій.

Ця тренувальна місія є частиною «коаліції F-16», до якої долучилися 13 країн, зокрема Бельгія, під керівництвом Данії, Нідерландів і США.

Раніше про відправку своїх винищувачів до Данії для навчання українських пілотів заявила Норвегія. Норвезькі військово-повітряні сили замінили свої власні F-16 новими F-35.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?