Бельгія відправить до Данії два F-16 для навчання українських пілотів
Категорія
Світ
Дата публікації

Бельгія відправить до Данії два F-16 для навчання українських пілотів

F-16
Джерело:  rtbf.be

Бельгія відправить два винищувачі F-16 в Данію і майже 50 людей для участі в навчанні українських пілотів на цих літаках.

Що відомо про навчання на F-16

Два бельгійські літаки F-16B розмістять на данській авіабазі Скидструп з березня по вересень, протягом двох періодів по вісім тижнів.

Навчання включатиме підготовку не лише пілотів, але й українських інженерів і планувальників місій.

Ця тренувальна місія є частиною «коаліції F-16», до якої долучилися 13 країн, зокрема Бельгія, під керівництвом Данії, Нідерландів і США.

Раніше про відправку своїх винищувачів до Данії для навчання українських пілотів заявила Норвегія. Норвезькі військово-повітряні сили замінили свої власні F-16 новими F-35.

F-16 для України: що відомо

Україна очікує понад 70 американських винищувачів F-16 від Нідерландів (42 машини), з яких частина тренувальні), Данії (19 одиниць), Норвегії (кількість не оголошена) та Бельгії (заявлена передача кількох одиниць). У вересні стало відомо, що влада Швеції розмірковує над передачею Україні в майбутньому винищувачів Saab JAS 39 Gripen.

Українські пілоти й технічний персонал уже проходять підготовку в Данії, Британії та США. До підготовки також погодилися долучитися Франція, Бельгія і Канада. У Румунії відкрили навчальний центр підготовки пілотів F-16, де вчитимуться й українці.

20 листопада делегація Міністерства оборони України на конференції в Копенгагені представила західним союзникам концепцію нової спецструктури для інтеграції винищувачів F-16 у загальну систему Сил оборони України.

Газета The Wall Street Journal писала, що українські пілоти можуть почати використовувати F-16 у бою вже в лютому 2024 року, тобто цієї зими — за умови, що не буде затримок із поставками.

26 грудня 2023 року перші українські пілоти завершили навчання у Великій Британії. Тепер вони вчаться керувати винищувачами F-16 в Данії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?