Безпекова угода між Україною та Іспанією. Про що домовилися
Категорія
Україна
Дата публікації

Безпекова угода між Україною та Іспанією. Про що домовилися

Офіс Президента України
Україна та Іспанія

27 травня Україна підписала з Іспанією важливу угоду. Так, у разі можливого повторного нападу Росії на Україну Іспанія зобов'язується надати Україні консультації протягом 24 годин, а також швидку допомогу у сфері безпеки та економіки.

Безпекова угода між Україною та Іспанією: що відомо

Президент України Володимир Зеленський підписав двосторонню угоду щодо гарантій безпеки з прем'єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Документ передбачає співпрацю у низці сфер.

Про це повідомляється на офіційній сторінці очільника держави.

Згідно з текстом угоди, вона передбачає посилення співробітництва між Україною та Іспанією, щоб надати українській державі можливості захистити себе від російської агресії, а також стримати можливу майбутню агресію.

Іспанія допоможе Україні підтримувати:

  • економічну стабільність;

  • відновлення;

  • стійкість;

  • програму реформ.

У документі вказується, що Україна та Іспанія співпрацюватимуть у:

  • сфері безпеки та оборони (участь Іспанії в коаліціях артилерії, бронетехніки для України і не лише, передача Україні військової допомоги на 1 млрд євро у 2024 році, співпраця розвідки двох країн, співпраця у сфері оборонно-промислового комплексу);

  • цивільній сфері (продовження гуманітарної допомоги Україні стільки, скільки потрібно, допомога українським біженцям, підтримка реформ в Україні на шляху до вступу до Євросоюзу та НАТО, допомога у відновленні України від наслідків російської агресії, допомога у розмінуванні української території);

  • сфері відновлення справедливості (Іспанія продовжуватиме підтримувати українську формулу миру, у тому числі Саміт миру, а також намагатиметься залучити до підтримки саміту середземноморські, латиноамериканські та африканські країни);

  • сфері санкцій (Іспанія продовжить підтримувати нові антиросійські санкції, а також допомагати запобігати спробам обходу тих обмежень, які вже запровадили раніше);

  • сфері компенсації збитків (Іспанія продовжить спільну з Україною роботу над створенням компенсаційного механізму для відшкодування збитків, втрат та шкоди, завданої російською агресією).

  • разі можливого повторного нападу (Іспанія зобов'язується надати Україні консультації протягом 24 годин, а також швидку допомогу у сфері безпеки та економіки).

В угоді наголошується, що термін її дії — 10 років. У випадку, якщо Україна стане членом НАТО до закінчення цього терміну, країни прийматимуть рішення про подальший статус документа.

Україна підписала безпекову угоду з Іспанією

Важлива для України подія сталася під час візити Президента Володимира Зеленського до Іспанії 27 травня.

Зеленський подякував Іспанії за підписання гарантій безпеки.

Я дуже дякую за це, дякую за цю угоду. Дійсно, вагомий стратегічний документ. На цей рік ми зафіксували 1 мільярд євро військової допомоги, на період до 2027 року — 5 мільярдів для України від Іспанії через Європейський фонд миру.

Він додав, що Україна цінує інтереси Іспанії до спільних проєктів у виробництві зброї та розвитку безпекових технологій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?