Білий дім уточнив позицію щодо конфлікту з Францією та Aukus
Категорія
Світ
Дата публікації

Білий дім уточнив позицію щодо конфлікту з Францією та Aukus

Білий дім уточнив позицію щодо конфлікту з Францією та Aukus
Джерело:  online.ua

У Білому домі уточнили, президент Сполучених Штатів Джо Байден не передбачає торкатися під час переговорів з французьким колегою Еммануелем Макроном теми угоди щодо альянсу Aukus.

Джерело: Білий дім

За словами речниці президентської адміністрації Джен Псакі, американська сторона не планує відмовлятися від аспектів нової міжнародної угоди, за якою Вашингтон постачатиме Австралії атомні підводні човни та низку технологій.

Байден своєю чергою хоче провести телефонний контакт особисто з Макроном, аби нагадати президенту Франції про прихильність США до цього європейського союзника.

Псакі нагадала, що Франція - один з найдавніших і найближчих іноземних партнерів для Вашингтона в опорі багатьом викликам. Саме ці проблеми стоять наразі перед США.

Угода про альянс Aukas

Уряди Сполучених Штатів, Великої Британії та Австралії узгодили створення нового військового альянсу, головною метою якого стане протистояння з Китаєм у Тихоокеанському регіоні.

Попри наявність сталого й потужного альянсу між США, Британією та Австралією, новий пакт ще більше поглибить їхню оборонну співпрацю. Він буквально формалізує контакти між державами у відповідній галузі.

Передбачається, що для Австралії він відкриє шлях до атомних підводних човнів з технологіями, якими володіють Сполучені Штати.

Реакція Франції на Aukus

Конфлікт спалахнув через переговори між Австралією та Францією, яка мала намір запропонувати тихоокеанській державі власні технології атомних підводних човнів. За неофіційними даними, контакти щодо нового альянсу тривали приховано від Парижа, що своєю чергою поглибило політичний скандал.

Французький міністр закордонних справ Жан-Ів Ле Дріан спростував інформацію про те, що перед оголошенням про ухвалення угоди були проведені попередні консультації з Францією, заявивши, що "це неправда".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?