Білорусь будує військове містечко за 40 км від кордону України
Категорія
Світ
Дата публікації

Білорусь будує військове містечко за 40 км від кордону України

Білорусь

Міноборони Білорусі будує новий військовий табір і полігон у Гомельській області біля кордону з Україною.

Де будується нова військова база в Білорусі

Джерела “Радіо Свободи“ зафіксували будівництво на території колишнього піонерського табору «Чайка» в Гомельському районі. Звідти до кордону з Україною веде асфальтована дорога.

За словами співрозмовника видання, на місці колишнього табору стоїть будівельна техніка, робітники прокладають комунікації.

З паспорта об'єкта, розташованого на огорожі колишнього табору, випливає, що замовником будівництва є Управління капітального будівництва Збройних Сил Республіки Білорусь. Терміни будівництва першої черги містечка: жовтень 2023 – березень 2024.

Не виключено, що військове містечко побудують не лише на території колишнього табору «Чайка», а й на території занедбаних сусідніх таборів – «Галактика», «Лісова галявина», «Літейщик». Активності там поки немає, але «чужих» уже вигнали. Наприклад, із піонерського табору «Галактика» вигнали аматорів страйкболу, які там займалися, – стверджує співрозмовник «Свободи».

Навіщо Білорусь будує нове військове містечко

На початку 2023 року повідомлялося, що за кошти державної інвестпрограми на 2023-2027 роки в Гомельській області біля кордону з Україною планується побудувати новий військовий табір і полігон.

У 2023 році з бюджету на це планували виділити 500 тисяч білоруських рублів, в 2024 і 2025 роках - 10 і 40 мільйонів відповідно.

Проєкт повинен був стартувати в 2023 році і завершитися в 2027 році.

Причиною будівництва табору, за даними видання, може бути заява самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, зроблена в травні 2022 року.

Тоді він оголосив про створення в Збройних Силах "Південного оперативного командування".

За версією проєкту Motolko.help, там можуть дислокуватися військові Сил спеціальних операцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?