Біля станції Академік Вернадський помітили "літаючі" айсберги — фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Біля станції Академік Вернадський помітили "літаючі" айсберги — фото

Біля станції Академік Вернадський помітили "літаючі" айсберги — фото
Джерело:  online.ua

Українським полярникам на станції "Академік Вернадський" вдалося зафіксувати незвичне явище. Йдеться про цілі велетенські айсберги та острови, які наче "зависли" в повітрі над поверхнею Південного океану. За словами експертів, насправді ці айсберги – не справжні, вони – лише міражі.

Джерело:  Національний антарктичний науковий центр

Українські полярники помітили "літаючі" айсберги поблизу станції

"Це – міражі, такі ж, як можна побачити над розпеченим асфальтом автошляхів або пісками пустелі. Однак над водою океану такий міраж трапляється лише в полярних регіонах, і найчастіше саме довкола Антарктиди, адже тут холодне повітря з континенту має змогу виходити на відносно теплий, не скований кригою океан", – розповідають вчені.

Фото — Оксана Савенко

За їхніми словами, міражі утворюються через аномальне заломлення світла в атмосфері. Окрім предметів, з'являються також їхні уявні зображення. Варто звернути увагу на те, що вони є результатом внутрішнього відбиття предметів в атмосфері.

"Тонкий прошарок гарячого повітря "залипає" над поверхнею, не встигаючи підніматися і перемішуватись – він діє, як криве дзеркало, іноді навіть наближуючи далекі предмети", – пояснює Денис Пишняк.

Фото — Оксана Савенко

Він також додав, що горизонт, який бачить людина в цей час, є умовним, він лежить нижче справжнього.

Окрім того, наголошується, що чим більший контраст температури над океаном, тим нижче буде розташований умовний горизонт і утвориться товстіша смуга міражу.

Як стверджують представники станції "Академік Вернадський", в Антарктиці міражі можуть не відступати днями, а то й тижнями.

Фото — Оксана Савенко

"Добре все ж таки, що летючі айсберги це лише міраж, бо інакше, крім перегортання пінгвінів, нашим полярникам довелося б відганяти від станції ще й величезні шматки криги", – жартують вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?