Біологиня пояснила, чому неможливо виспатися наперед
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Біологиня пояснила, чому неможливо виспатися наперед

Біологиня пояснила, чому неможливо виспатися наперед
Джерело:  online.ua

Ні для кого не секрет, що сон — це одна з найважливіших частин життя кожної людини, адже саме він дозволяє залишатися продуктивним та здоровим у будь-якому віці. Однак сучасний темп життя доволі частно не дозволяє нам поспати довше. Однак вчені попереджають, що помилково вважати, що на вихідних можна виспатися наперед.

Джерело: "24 канал"

Чому неможливо виспатися наперед

Кандидатка біологічних наук, засновниця науково-популярної ініціативи Nobilitet, співавторка жіночого календаря Solomia Today Ольга Маслова вирішила пояснити допитливим українцям, чому неможливо виспатися наперед. Що цікаво, вчена називає це так званим "соціальним джетлагом".

За словами експертки, ми нікуди не летимо, не змінюємо часовий пояс, але організм відчуває те саме. Це відбувається, якщо ми робимо велику різницю часу сну в будній та вихідний день у понад 2 – 3 години.

“Тобто, якщо в будній день ви прокидаєтеся о 8 годині ранку, а на вихідних о 10 – то все буде нормально. А якщо о 5 та о 12 – організм дуже виснажується...Через це і з'являється багато мемчиків про те, що люди ненавидять понеділок, хоча "понеділок не винен, а організм просто не може адаптуватися", - пояснила Ольга Маслов.

Як стверджує біологиня, людина тоді важче контролює свою поведінку та настрій.

Експертка також звернула увагу на те, що дорослі мають регулярно cпати 7 або більше годин на добу. Що важливо розуміти, молодим людям та людям із хронічними захворюваннями зазвичай потрібно навіть більше – 9 годин сну на добу. за словами Ольги Маслової, лише невеликій кількості людей достатньо спати менше ніж 6 годин.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?